Traficul aerian al României rămâne închis până luni, la ora 12. Vezi aici lista curselor anulate

Comitetul guvernamental pentru situaţii de urgenţă a decis ca traficul aerian să fie menţinut închis pe întreg teritoriul României până luni, la ora 12.00. Restricţia nu va fi aplicată aeronavelor care survolează România la o altitudine de peste 8.000 metri, a precizat premierul Emil Boc.

72 afișări
Imaginea articolului Traficul aerian al României rămâne închis până luni, la ora 12. Vezi aici lista curselor anulate

Traficul aerian al României rămâne închis până luni, la ora 12

"Norul de cenuşă vulcanică acoperă în acest moment întreg teritoriul României, dar nu există depăşiri ale concentraţiilor maxime admise de poluanţi şi nu există probleme din punct de vedere al calităţii aerului, astfel că nu există recomandări speciale pentru populaţie", a spus Boc.

El a cerut populaţiei să înţeleagă că decizia de restricţionare a traficului aerian nu a fost luată exclusiv la iniţiativa autorităţilor române, ci este legată direct de informaţiile comunicate de către reprezentanţii Aviaţiei Civile Europene şi cei ai Uniunii Europene, cu caracter obligatoriu pentru România.

În privinţa unor eventuale măsuri speciale de protecţie pentru populaţie, acestea vor fi recomandate de către autorităţile române în funcţie de evoluţia situaţiei şi modul în care vor proceda celelalte state UE.

"Dacă emisia vulcanică s-ar fi oprit - primul nor care a traversat România la ora 5 dimineaţă - problema era încheiată. Faptul că se emite în continuare determină cea mai mare parte din emisie să meargă pe direcţia vest-est, deci traversează partea de nord a continentului şi se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboară spre Europa în continuare. Această situaţie, din prognozele pe care le avem în acest moment, durează, deci există posibilitatea să vină în continuare emisie de cenuşă vulcanică spre Europa şi România, până joi. De joi se schimbă puţin, apare o dorsală, Mediterana, care blochează circulaţia dinspre nord-vest şi România, iar sudul Europei este mai ferit de noile emisii de cenuşă vulcanică care continuă să vină. Deci aici este complicaţia, că nu s-a oprit emisia vulcanică, pentru că afirmaţia era clară astăzi: norul de vulcan a trecut de România, dar continuă să vină datorită emisiei continue. A fost un nor luat de circulaţia atmosferică şi a trecut de România, dar se formează în cotinuare un nor de poluant, deasupra sursei de poluare, care continuă să se deplaseze către Europa", a explicat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

O nouă reuniune a comitetului pentru situaţii de urgenţă va fi organizată luni, la 10.00.

La Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti sunt 109 zboruri anulate:

  • Tarom (înspre şi dinspre Londra, Paris, Viena, Amsterdam, Frankfurt, Munchen, Bruxelles, Zurich, Madrid, Barcelona, Valencia, Roma, Veneţia, Sofia, Istanbul, Iaşi; dinspre Larnaca, Tel Aviv, Cairo, Beirut, Dubai, Suceava, Bacău, Cluj, Timişoara),

  • Air France (înspre şi dinspre Paris),

  • Air Moldova (Chişinău),

  • Alitalia (Milano şi Roma), Austrian Airlines (Viena),

  • British Airways (Londra),

  • Carpatair (Bari),

  • EasyJet (Madrid şi Milano),

  • El-Al (Tel Aviv),

  • Finnair (Helsinki),

  • Fly Baboo (Geneva),

  • KLM (Amsterdam),

  • Lufthansa (Frankfurt, Munchen, Dusseldorf, Milano),

  • LOT (Varşovia),

  • Malev (Budapesta),

  • Swiss Air Lines (Zurich)

  • Turkish Airlines (Istanbul).

La Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu sunt 14 zboruri anulate:

  • Blue Air (înspre şi dinspre Londra, Paris, Roma, Bergamo, Catania şi sosiri de la Madrid şi Malaga),

  • Wizz Air (plecări spre Londra, Roma, Dortmunt, Treviso şi sosiri dinspre Roma şi Madrid),

  • German Wings (înspre şi dinspre Stuttgart).

Cluj: 55 de curse afectate din cauza prelungirii restricţiei de zbor

Potrivit site-ului Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, este vorba despre 55 de zboruri interne sau externe care leagă Clujul de Bucureşti, Timişoara, Londra, Bergamo, Dortmund, Paris, Munchen, Roma, Madrid, Frankfurt, Barcelona, Torino, Viena sau Valencia.

Aceste zboruri sunt operate de companiile Tarom, Wizz Air, Malev, Lufthansa, Blue Air şi Carpatair.

Primele zboruri care figurează, luni, în jurul orei 12.00, conform programului afişat pe site-ul aeroportului clujean, sunt cel care ar trebui să decoleze spre Bucureşti, operat de compania Blue Air, la ora 12.00, şi cel spre Paris, al companiei Wizz Air, cu plecare la ora 12.10. De asemenea, luni, după ora 12.00, ar trebui să aterizeze cursa de la Londra a companiei Wizz Air şi cea de la Viena a companiei Tarom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici