Video Traficul feroviar în Ploieşti, deblocat pe un fir de circulaţie, după ce o pasarelă de 10 tone a căzut peste calea ferată / CFR va solicita plata daunelor | FOTO

Circulaţia trenurilor a fost blocată de miercuri dimineaţă, în Ploieşti, după ce o pasarelă de zece tone a căzut peste calea ferată şi a rupt firele de contact. Nicio persoană nu a fost rănită, transmite corespondentul Mediafax. CFR va solicita operatorului de termoficare plata daunelor produse, în cazul pasarelei prăbuşite miercuri în zona Gării Ploieşti Vest, arată Ministerul Transporturilor, la solicitarea MEDIAFAX

3922 afișări

“După încheierea intervenţiilor desfăşurate pentru aducerea la starea normală de funcţionare a căii ferate şi a liniilor de contact, CFR SA va evalua pagubele şi va solicita achitarea lor operatorului de termoficare care administrează instalaţia respectivă”, a precizat Ministerul Transporturilor.

La rândul său, conducerea operatorului de termoficare, Veolia Energie Prahova, a declarat că “ n calitate de concesionar al sistemului de termoficare ce alimentează oraşul Ploieşti, operăm întreaga reţea şi infrastructura aferentă acestuia. Chiar dacă acest obiect suport nu apare explicit în lista bunurilor concesionate, asumăm responsabilitatea exploatării sistemului în integralitatea sa”.

Conducerea Veolia Energie Prahova a mai precizat că întreaga reţea de termoficare face obiectul unui program anual de inspecţii şi revizii coordonat la nivelul Departamentului de Exploatare Distribuţie. Acesta se desfăşoară cu predilecţie în perioada extrasezon în cadrul programului de mentenanţă şi punctual pe timpul sezonului rece în caz de avarie.

“Incidentul nu a afectat în vreun fel integritatea reţelelor şi nici alimentarea cu energie termică a oraşului. Nu a existat vreo scurgere de agent termic, conductele funcţionează normal asigurând continuitatea furnizării serviciului public. Colaborăm îndeaproape cu autorităţile pentru identificarea cauzelor şi împrejurărilor producerii incidentului”, arată Veolia Energie Prahova.

Poliţiştii de la Transporturi Feroviare Prahova au deschis un dosar penal in rem în acest caz.Şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Prahova, Mădălin Stroe, a declarat, corespondentului Mediafax, că miercuri dimineaţă o pasarelă care susţinea conductele ce aparţin operatorului de termoficare din Ploieşti a căzut peste calea ferată la intrare în gara Ploieşti Vest.

”Este o pasarelă veche. S-a rupt probabil din cauza coroziunii. Susţinea conductele şi a căzut peste calea ferată, a rupt firele de contact”, a declarat Stroe.

Acesta a afirmat că trenurile nu pot circula.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că pompierii intervin pentru asigurarea zonei, pe calea ferată, în Gara de Vest, unde pasarela metalică a căzut peste cele două linii de cale ferată.

”Pasarela are 4 tone şi o lungime de 15/ 3 m. Pasarela susţinea conductele de termoficare”, a precizat iniţial Vasiloae.

Şase trenuri de călători sunt oprite în staţii. Potrivit CFR SA, traficul feroviar prin staţia Ploieşti Vest este oprit din cauza prăbuşirii pe calea ferată a unei pasarele metalice prin care trecea o conductă de apă a oraşului.

”Menţionăm faptul că în urma prăbuşirii pasarelei peste cele 5 linii din staţia CF Ploieşti Vest au fost rupte şi firele de contact, care asigurau alimentarea cu energie electrică a locomotivelor”, arată sursa citată.

Şase trenuri de călători sunt oprite temporar: 16032 (Braşov-Bucureşti) - staţionează în Ploieşti Vest, 15124 (Slănic – Ploieşti Vest) - staţionează în Ploieşti Vest, 1644 - (Baia Mare-Bucureşti Nord) staţionează în Buda, 15531 (Bucureşti - Braşov)- staţionează la intrare în Ploieşti Vest, 1631 (Braşov-Bucureşti) - staţionează la intrare în Ploieşti Vest şi 3001 (Bucureşti - Braşov) - staţionează în Brazi.

”Reprezentanţii CFR SA şi cei ai operatorilor de transport feroviar de călători analizează în acest moment soluţiile optime de continuare a traficului feroviar pe raza staţiei Ploieşti Vest”, mai arată sursa citată.

Dosar penal in rem, în cazul pasarelei metalice prăbuşite la intrarea în Gara Ploieşti Vest

Poliţiştii de la Transporturi Feroviare Prahova au deschis un dosar penal in rem în cazul pasarelei metalice prăbuşite la intrarea în Gara Ploieşti Vest. Echipele de intervenţie au început să taie pasarela pentru a elibera cel puţin o linie de cale ferată din cele cinci blocate.

Şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Prahova, Mădălin Stroe, a declarat, corespondentului Mediafax, că a fost deschis un dosar penal după ce pasarela metalică de susţinere a unor conducte de termoficare s-a prăbuşit, cercetările fiind efectuate pentru distrugere şi semnalizare falsă, însă in rem.

La rândul său, directorul operatorului de termoficare Ploieşti, care are în administrare conductele, a declarat că structura metalică prăbuşită este veche de peste 30 de ani.

“Este din anii '70 - '80, de când s-au construit. Aceasta este magistrala care alimentează partea de sud a oraşului. Nu este afectată furnizarea de agent termic pentru că s-a trecut deja pe un alt fir. Acum suntem în curs de a degaja şi să coordonăm activităţile de degajare şi de repunere a circulaţiei trenurilor. Această pasarelă era pentru intervenţii asupra conductei”, a declarat directorul operatorului de termoficare, Mihai Dogaru.

Potrivit ISU Prahova, echipe de sudori au început să taie pasarela metalică prăbuşită în Gara de Vest, în aşa fel încât să poată fi îndepărtată.

”Vor să elibereze primul fir, dar va dura”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.

Potrivit ISU Prahova, pasarela metalică prăbuşită are 10 tone. În zonă este aşteptată o macara de mare tonaj, de la Bucureşti pentru a ridica structura.

Călătorii care urmau să plece din Gara de Vest au plecat cu microbuze către Gara de Sud, de unde pot lua trenuri către Bucureşti sau Braşov. De asemenea, călătorii aflaţi în trenurile oprite au luat microbuze pentru a ajunge în Gara de Sud.

Circulaţia trenurilor este blocată, miercuri, în Ploieşti, după ce o pasarelă metalică a căzut peste calea ferată, blocând cinci linii. Potrivit CFR SA, şase trenuri de călători sunt oprite în staţii.

Pasagerii din trenurile blocate în Prahova, preluaţi de autocare şi duşi în Gara Ploieşti Sud

Călătorii blocaţi în trenurile care nu au mai putut înainta în judeţul Prahova, din cauza prăbuşirii pasarelei metalice la intrarea în Gara de Vest, sunt preluaţi de autocare şi transportaţi în Gara Ploieşti Sud, de unde pot călători cu trenul.

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a declarat că mai multe autocare puse la dispoziţie de CFR preiau călătorii blocaţi în trenurile care nu au mai putut înainta din cauza prăbuşirii pasarelei metalice la intrarea în Gara de Vest.

Călătorii vor fi duşi până în Ploieşti Sud, de unde îşi vor putea continua călătoria.

Pasagerii care intenţionau să plece din Gara de Vest sunt transportaţi, de asemenea, în Gara Ploieşti Sud.

Trenurile blocate în zona staţiei CFR Buda, după ce vor fi preluaţi călătorii, se vor întoarce spre Valea Prahovei - Braşov, de unde au plecat dimineaţă şi urmau să ajungă la Bucureşti. De asemenea, trenurile blocate în staţia CFR Ploieşti Sud, plecate dimineaţă din Bucureşti, se vor întoarce în Capitală.

Întrebată de întârzieri, Oana Brânzan a precizat că sunt înregistrate întârzieri la mai multe trenuri, de peste două ore, cea mai mare fiind de 180 de minute, la trenul interegio1644.

Reprezentanţii CFR Prahova au declarat că pasagerii care urmau să ajungă de la Bucureşti la Braşov şi au rămas blocaţi sunt preluaţi de două autocare din Gara Ploieşti Sud, duşi în staşia din localitatea Buda, de unde se formează tren către Braşov. La rândul lor, călătorii care urmau să ajungă la Bucureşti sunt aduşi la Buda, de unde sunt prealuaţi şi duşi în Gara Ploieşti Sud, de unde este tren către Bucureşti.

Traficul feroviar în Prahova, deschis pe un fir de circulaţie, potrivit CFR

”CFR SA a redeschis, începând cu ora 12.00, firul II pe distanţa Brazi - Ploieşti Vest - Buda pentru circulaţia cu locomotive Diesel a trenurilor Menţionăm faptul că locomotivele Diesel vor fi ataşate la trenurile înscrise în circulaţie de către operatorii de transport feroviar”, arată compania într-un comunicat.

În staţia Ploieşti Vest echipele feroviare au finalizat pe firul II înlăturarea elementelor metalice desprinse din pasarela prăbuşită.

”În prezent se acţionează pe firul I pentru scoaterea părţilor deja tăiate din pasarelă, după care personalul de la SC Electrificare va interveni pentru reparaţii la instalaţiile de alimentare cu energie electrică”, mai arată sursa citată.

Traficul feroviar în Prahova, deschis şi între Ploieşti Vest - Ploieşti Sud

Circulaţia cu locomotive Diesel a fost reluată şi pe firul II Ploieşti Vest - Ploieşti Sud şi pe liniile 3-4-5 din staţia Ploieşti Vest, anunţă CFR.

”La ora 12.40 s-a reluat circulaţia cu locomotive Diesel şi pe firul II Ploieşti Vest - Ploieşti Sud şi pe liniile 3-4-5 din staţia Ploieşti Vest. Echipele feroviare acţionează în continuare pe firul I pentru scoaterea părţilor deja tăiate din pasarelă, după care personalul de la SC Electrificare va interveni pentru reparaţii la instalaţiile de alimentare cu energie electrică”, arată CFR.

Începând cu ora 12.00 a fost deschis şi firul 2 de circulaţie, pe distanţa Brazi - Ploieşti Vest - Buda.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici