TRAGEDIA copiilor din orfelinatele comuniste: 771 de minori au MURIT în căminele-spital. Mărturii cutremurătoare

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Căminele spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Păstrăveni şi cei din Căminul pentru minori deficienţi nerecuperabili din Sighetu Marmaţiei.

2031 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA copiilor din orfelinatele comuniste: 771 de minori au MURIT în căminele-spital. Mărturii cutremurătoare

TRAGEDIA copiilor din orfelinatele comuniste: 771 de minori au MURIT în căminele-spital. Mărturii cutremurătoare (Imagine: IICMER)

Acolo, în perioada 1966-1990 au murit în total 771 de copii, mulţi dintre ei din cauze medicale care puteau fi tratate sau prevenite, dar şi, conform legiştilor şi experţilor IICMER, din cauze care denotă agresiunile şi tratamentele inumane la care erau supuşi. Reprezentanţii IICCMER estimează însă că în centrele de plasament din perioada comunistă s-au înregistrat peste 10.000 de victime, scrie Gândul.

Mărturia unui supravieţuitor. Izidor Ruckel: „Pe mine şi pe un băiat ne-au bătut cu o coadă de mătură atât de tare că am crezut că mor. Ne dădeau sedative, ne băteau, ne ţineau izolaţi”

Aceşti copii erau consideraţi nerecuperabili din punct de vedere medical, suferind de handicapuri severe, însă mulţi dintre ei erau orfani sau abandonaţi de părinţi şi ajungeau acolo fără boli prea grave, conform IICMER. Unul dintre copiii abandonaţi într-un astfel de centru, bolnav de poliomielită, a scăpat de la Sighetu Marmaţiei, fiind adoptat de o familiei de americani, imediat după 1990, ca de altfel mulţi alţi copii din orfelinatele româneşti. Izidor Ruckel, 37 de ani, a fost prezent astăzi la sediul IICMER, unde şi-a povestit experienţa.

De altfel, el a revenit de mai multe ori în ţară, contribuind şi la realizarea unui film documentar despre soarta copiilor din orfelinatele româneşti. „Problema e că mentalitatea angajaţilor a rămas aceeaşi, chiar şi acum nu îi tratează pe copii cu respect, ci cu indiferenţă şi chiar sunt cazuri când, la fel ca în perioada comunistă, li se dau sedative şi sunt agresaţi”, a spus Ruckel.

Citeşte continuarea articolului pe Gândul

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici