Tragedia de la „Victor Babeş”. Liderul Asociaţiei de protecţie a pacienţilor: „De multe ori, în acel TIR, pacienţii erau singuri ore întregi”

  • Vasile Barbu: „Aceste TIR-uri nu au nişte standarde de fabricaţie care să fie recunoscute în România.”
  • Vasile Barbu: „După părerea mea, această procedură de asistenţă medicală nu este una potrivită, este o improvizaţie.”
  • Vasile Barbu: „M-am uitat în statisticile privind rata mortalităţii. Am comparat-o cu anul 2019. Este dezastru! Boala cardiovasculară a atins cote alarmante la noi.”
388 afișări

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a făcut acuzaţii grave în legătură cu ceea ce s-a întâmplat luni la Spitalul „Victor Babeş”, la emisiunea „Ochii pe mine”, cu Vlad Craioveanu.

Aceasta susţine că pacienţii erau ore întregi singuri în acele TIR-uri, punctând şi faptul că „acest gen de procedură de asistenţă medicală este o improvizaţie, tirurile nefiind omologate.”

Vasile Barbu: „Personalul medical nu stătea în TIR decât atunci când trebuia să asigure diverse proceduri medicale”

„Ştiu că s-a anunţat târziu acest accident, ştiu că a existat un interval în care este foarte greu să deducem ce s-a întâmplat, când au murit acele persoane. Ştiu că, în acel TIR, pacienţii erau singuri, de multe ori, ore întregi. Nu trecea nimeni pe acolo. Erau toţi afară sau erau în spital. Personalul medical nu stătea în TIR decât atunci când trebuia să asigure diverse proceduri medicale. Ceea ce m-a şocat, acest lucru, pentru că iată, această procedură de asistenţă medicală, după parerea mea, nu este una potrivită, este o improvizaţie.”

Vasile Barbu: „Se pare că aceste TIR-uri funcţionează ilegal pentru că nu sunt omologate”

„În opinia noastră, deocamdată, am discutat cu juriştii şi cu unul dintre specialiştii noştri în sănătate publică. Se pare că funcţionează ilegal aceste TIR-uri, pentru că nu sunt omologate. Ele trebuiesc avizate printr-un Ordin al ministrului, ca procedură avem nevoie de nişte standarde. Deci, aceste TIR-uri nu au nişte standarde de fabricaţie care să fie recunoscute în România.”

Vasile Barbu, despre Raed Arafat: „Dumnealui poate să-ţi dea şi-n cap şi spune că i-a căzut ciocanul”

Vasile Barbu îl acuză pe Raed Arafat de neasumare, explicând că şeful DSU nu recunoaşte niciodată ceea ce se întâmplă în „ograda” pe care o conduce şi s-a obişnuit să paseze întotdeauna răspunderea.

„Minciunile dumnealui (n.r.- Raed Arafat) le cunoaştem foarte bine. La orice găseşte o scuză. Dumnealui poate să-ţi dea şi-n cap şi spune că i-a căzut ciocanul. Pe dumnealui nu-l mai crede nimeni şi toţi ne-am convins acum că e pur şi simplu abureală. Are impresia că toţi suntem proşti, că toţi suntem naivi, cu nu dispunem de informaţii, că nu lucrăm în nişte borduri de specialişti ca să analizăm, de multe ori, chiar spusele dumnealui.Haideţi să comparăm ce a declarat aseară, ce a mai făcut astăzi, ce informaţii au mai ieşit la iveală în cursul zilei de astăzi şi veţi vedea că sunt multe inadvertenţe de când a avut loc prima defecţiune a ventilatoarelor. De fapt, primul blocaj al ventilatoarelor şi abia la 17:20 cineva a semnalat că în interior ventilatoarele sunt în alarmă. Erau mai multe ventilatoare în alarmă. După care, vă daţi seama, câtă bâjbâială? Pe cine să mai salveze de acolo? Cele două paciente intubate erau deja moarte.”

Vasile Barbu: ,,De ce DSU utilizează astfel de mijloace la care nu există nişte reglementari precise legale?”

„Este întotdeauna vina altora. Nu îi nominalizează. De multe ori, de vină este un accident, este o întâmplare. Ce să vă spun, cam aşa interpretează dumnealui. Niciodată nu se pune să spunem cercul posibililor vinovaţi. Noi nu îl acuzăm pe dumnealui direct, dar indirect este vinovat. De ce trebuie să facem, de ce DSU utilizează astfel de mijloace la care nu există nişte reglementari precise legale?”

Vasile Barbu, despre bolile din umbra COVID-ului: „Boala cardiovasculară a atins cote alarmante!”

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor susţine că perioada COVID-19 a însemnat punerea în plan secund a oamenilor care se tratau de şi de alte boli. Repercusiunile nu au întârziat să apară, unele dintre aceste boli atingând cote alarmante în ţara noastră. Despre aceste lucruri autorităţile uită, însă, să vorbească în ultima perioadă.

„M-am uitat în statisticile privind rata mortalităţii. Am comparat-o cu anul 2019. Este dezastru! A făcut un studiu chiar şi Universitatea de Medicină Carol Davila şi a stabilit acolo care sunt principalele afecţiuni care au dus la mortalitate: bolile cardiovasculare. Nu au mai fost îngrijite de nimeni! Boala cardiovasculară este pe locul 1 la mortalitate şi în Europa şi în România, dar la noi a atins cote alarmante. (…) Şi cineva este de vină. Putem suspecta că cineva a luat decizii greşite, privind închiderea spitalelor, închiderea unităţilor medicale, izolarea pacienţilor la domiciliu fără asistenţă medicală, fără echipamente de protecţie când pacientul intră într-un spital sau în cabinetul unui medic de familie”, conchide Vasile Barbu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici