Transferul bugetului instanţelor de la MJ la ICCJ se va face în etape. Procedura de promovare la ICCJ, modificată pentru a se reduce durata şi costurile acesteia

Transferul bugetului instanţelor de judecată şi al atribuţiilor aferente de la Ministerul Justiţiei (MJ) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se va face în etape, până la 1 ianuarie 2014, în baza unui calendar stabilit de minister, instanţa supremă şi Consiliul Superior al Magistraturii.

163 afișări
Imaginea articolului Transferul bugetului instanţelor de la MJ la ICCJ se va face în etape. Procedura de promovare la ICCJ, modificată pentru a se reduce durata şi costurile acesteia

Transferul bugetului instanţelor de la MJ la ICCJ se va face în etape. Procedura de promovare la ICCJ, modificată pentru a se reduce durata şi costurile acesteia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

MJ informează că, la nivelul instituţiei, a fost realizată o analiză aprofundată a realităţilor practice cu care s-ar confrunta sistemul judiciar în condiţiile realizării transferului bugetului instanţelor şi atribuţiilor aferente de la minister la ICCJ, într-o singură etapă şi fără a fi luate în prealabil anumite măsuri administrative, potrivit unui comunicat .

Urmare acestei analize, arată MJ, s-a constatat că cea mai adecvată modalitate prin care să fie realizat acest transfer este aceea a preluării etapizate, în baza unui calendar anume stabilit de reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie si Consiliului Superior al Magistraturii, se mai arată în comunicat.

MJ precizează că, "având în vedere situaţia existentă, termenul de aplicare a dispoziţiei legale a fost prorogat până la 1 ianuarie 2014".

Termenul la care ICCJ ar urma să preia bugetele instanţelor nu se află la prima amânare.

În decembrie 2009, de pildă, termenul a fost amânat de Guvern cu un an, până la 1 ianuarie 2011, fiind invocată atunci lipsa unui aparat administrativ la ICCJ.

MJ: Procedura de promovare la ICCJ, modificată pentru a se reduce durata şi costurile acesteia

MJ arată, într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX, că propunerea de modificare a fost înaintată spre aprobare Guvernului după ce, în urma analizei modului de desfăşurare a concursului aferent anului 2012 (derulat în perioada 19 martie - 21 septembrie 2012), au fost identificate "o serie de neajunsuri".

Problemele astfel identificate, arată sursa citată, sunt durata foarte mare a procedurii (peste şase luni), costul financiar ridicat al acesteia, numărul foarte mare de persoane implicate în organizarea concursului (aproximativ 170), eficienţa scăzută a procedurii (promovarea a doar doi candidaţi) şi deficitul foarte mare de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (26 de posturi vacante), care nu ar putea fi acoperit decât prin simplificarea procedurii şi reducerea duratei acesteia.

În mod concret, precizează MJ, modificările operate vizează reducerea unor termene, în scopul scurtării duratei procedurii, dar şi lărgirea bazei de selecţie a candidaţilor, fiind menţinută condiţia de 15 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, dar redusă la trei ani perioada de funcţionare efectivă la curtea de apel, parchetul de pe lângă curtea de apel sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, necesară pentru înscrierea la concurs.

Forma în vigoare a legii presupune, în prezent, două probe eliminatorii (evaluarea lucrărilor şi interviul), dar clasamentul final al candidaţilor se bazează doar pe proba scrisă, astfel încât evaluarea activităţii profesionale nu se regăseşte în nota finală.

"Or, atât evaluarea activităţii anterioare, cât şi interviul în faţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (prin care se verifică integritatea, maturitatea profesională, experienţa, echilibrul candidaţilor) trebuie să se afle în mod fundamental între criteriile care stau la baza selecţiei. Prin urmare, potrivit noului act normativ, toate cele trei probe existente în actuala procedură vor avea o pondere în punctajul final obtinut de candidati, iar nerealizarea punctajului minim la oricare dintre acestea va avea ca rezultat eliminarea candidatului", se mai arată în comunicatul MJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici