Transportatori: Colapsul transportului judeţean de pasageri lasă sute de localităţi izolate

  • Colapsul transportului judeţean de pasageri lasă sute de localităţi izolate şi mii de pasageri fără serviciu de transport, susţine Federaţia Operatorilor Români de Transport.
  • Din 1 ianuarie 2023, sute de localităţi vor rămâne fără transport judeţean.
594 afișări
Imaginea articolului Transportatori: Colapsul transportului judeţean de pasageri lasă sute de localităţi izolate

Conform Federaţiei Operatorilor Români de Transport, situaţia la zi a delegării serviciului public de transport pasageri în trafic judeţean demonstrează ce înseamnă pentru România „încercarea eşuată de a aplica reglementările UE într-o manieră autohtonă, politizată, incompetentă şi lipsită de responsabilitate”.

Conform datelor actualizate de către specialiştii FORT, în momentul de faţă, la nivel naţional numai 5 autorităţi judeţene au atribuit 39 de loturi (grupe de trasee) din totalul de 114 scoase la licitaţie, în timp ce în alte 14 UAT-uri, autorităţile judeţene au reuşit “performanţa” de a avea grave probleme (lipsa oferte/anulari, etc.) pentru un număr de 112 loturi din totalul de 320.

În Giurgiu si Buzău nu a fost depusă nici o ofertă până acum, iar în alte 14 UAT-uri s-au emis hotărâri privind aprobarea documentaţiei de atribuire.

Judeţele Argeş, Caraş Severin, Covasna si Prahova sunt în faza de proiect cu documentaţia de atribuire, iar judeţul Timiş, nu a iniţiat nici un proiect de hotărâre pe acest subiect.

„Radiografia FORT prezintă dezastrul iminent provocat de somnul adânc în care se află Ministerului Dezvoltării şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice – A.N.R.S.C., coroborat incompetenţei în care se zbat decidenţii politici la nivelul administraţiei publice centrale şi locale. Efectul descentralizării a condus la interpretarea (după propriul interes) a reglementărilor din domeniu, suficient de prost elaborate astfel încât să conducă la un dezastru iminent, anunţat încă de acum doi ani de către reprezentanţii F.O.R.T. Efectele negative au impact direct asupra publicului călător din sute de localităţi aflate pe teritoriul României, ce vor rămâne fără transport judeţean cel mai probabil de la data de 01 ianuarie 2023 în pofida tuturor semnalelor de alarmă trase de patronatele din domeniu atât direct în relaţie cu autoritatea publică centrală cât şi cu autorităţile publice locale”, arată federaţia.

Aceasta lansează un ultim apel către decidenţii politici de la nivel central şi local să oprească „acest dezastru până când nu este prea târziu şi solicită public Premierului Nicolae Ciucă, intervenţia urgentă şi dialog constructiv pe acest subiect. Este absolut obligatoriu ca aceasta mascaradă, a atribuirii prin licitaţie publică a grupelor de trasee în transportul regulat judeţean de pasageri, să înceteze până atunci când România o sa fie pregătită legislativ şi administrativ să evolueze în materia acestui serviciu de utilitate publică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici