Transportul oprit în Giurgiu, export intracomunitar din România spre Bulgaria, avea toate avizele

MAE precizează, referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile ministerului.

148 afișări
Imaginea articolului Transportul oprit în Giurgiu, export intracomunitar din România spre Bulgaria, avea toate avizele

Transportul oprit în Giurgiu, export intracomunitar din România spre Bulgaria, avea toate avizele (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, MAE precizează că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (D-ANCEX)", se arată în comunicatul MAE.

Organele abilitate ale statului român vor întreprinde măsurile necesare în vederea stabilirii responsabilităţii pentru cele întâmplate, adaugă sursa citată.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Trenul se afla în Statia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, iar din interior s-a constatat că lipseau patru lăzi cu dispozitive militare.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari, pentru cercetări, adaugă sursa citată.

Patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că focoasele nu reprezintă muniţie de război, ci simple componente care nu prezintă niciun pericol, el precizând că IJJ a declanşat o anchetă privind modul în care s-a desfăşurat paza muniţiei.

"Nu este muniţie de război, aşa cum s-a spus, sunt simple componente care nu prezintă pericol decât asamblate într-un sistem", afirma Hulea.

El a precizat că transportul de armament de la o fabrică din Braşov cu destinaţia Bulgaria era păzit de zece jandarmi, iar până la acest moment niciunul dintre ei nu a fost sancţionat.

Potrivit unor surse judiciare, exportul de armament este al SC Tohan Zărneşti şi avea destinaţia Bulgaria.

La Tohan Zărneşti se fabrică rachete de 122 de mm, rachete cu rază de acţiune mărită, focoase pentru aceste rachete, ogive.

De asemenea, la această uzină se fabrică o serie de tipuri de muniţie pentru artilerie: lovitură de artilerie calibru 122 mm iluminare pentru obuzierul HOWITZER 1938, lovitură de artilerie calibru 122 mm iluminare pentru obuzierul D 30, proiectile explozive pentru tun model HOWITZER 1938.

Rachetele produse la Tohan Zărneşti pot fi folosite pentru suprimarea şi anihilarea ţintelor concentrate, dar aprinderea rachetei se realizează cu un lansator.

Racheta este compusă din focos, încărcătura explozivă, ogive şi motor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici