Trei directori de la RADET Bucureşti, reţinuţi pentru luare de mită

Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi director de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş au fost reţinuţi, marţi, de procurorii DNA, care îi acuză că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, potrivit DNA.

831 afișări
Imaginea articolului Trei directori de la RADET Bucureşti, reţinuţi pentru luare de mită

Trei directori de la RADET Bucureşti, reţinuţi pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Ion Voicu, director general al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), se precizează într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar a fost reţinut Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET Bucureşti, acuzat tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit sursei citate.

Anchetatorii susţin că în februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, "cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate".

Procurorii DNA mai arată că, ulterior, procentul cerut a fost micşorat la 4%, stabilindu-se ca tranşele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăţilor. "În baza acestei înţelegeri, în perioada 13 februarie - 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion", mai arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie 2013, Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiaşi firme 5.000 lei, "ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate".

La 22 ianuarie 2013, Gărduş a primit încă 50.000 lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, "de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani".

"În acelaşi scop, al derulării în bune condiţii a contractului, învinuitul Gărduş Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale", mai afirmă DNA.

Cei trei directori vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări şi sume de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici