Trei medici de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, trimişi în judecată pentru luare de mită

Trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru luare de mită, au fost trimişi în judecată de procurori, fiind acuzaţi că cereau bani de la femei însărcinate pentru a le face operaţii de cezariană sau pentru a le acorda îngrijiri la naştere.

147 afișări
Imaginea articolului Trei medici de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, trimişi în judecată pentru luare de mită

Trei medici de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, trimişi în judecată pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, medicii ginecologi Dana Uţupanu şi Aurelian Dobran, precum şi medicul anestezist Grigore Dinu obişnuiau să primească bani de la paciente, aceştia declarând pe parcursul cercetărilor că sumele reprezentau "recunoştinţa" oferită după reuşita unei operaţii de cezariană.

Anchetatorii susţin că medicul Dana Uţupanu i-a spus unei paciente, în 9 ianuarie, că preţul pentru o operaţie de cezariană este de 1.900 de lei, lui Uţupanu urmând să îi revină 800 de lei, medicului Dobran 900 de lei, iar anestezistului 200 de lei. Pacienta care urma să nască şi-a anunţat soţul despre pretenţiile medicilor, iar acesta a încercat să facă rost de bani, fără a reuşi însă să strângă toată suma.

Conform rechizitoriului, soţul femeii respective s-a sfătuit cu un cumnat de-al său, preot, care i-a spus că cel mai bine ar fi să meargă la Poliţie şi la Parchet, pentru a reclama situaţia. Astfel, bărbatul s-a adresat Poliţiei Judeţene Gorj şi Parchetului Tribunalului Gorj, care şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Curţii de Apel Craiova, ulterior fiind organizat un flagrant cu suma de 1.900 de lei, bancnotele fiind marcate de anchetatori cu cerneală fluorescentă.

Pe parcursul discuţiilor pe care soţul femeii însărcinate le-a avut cu medicii, dar şi cu alte gravide din spital, s-a stabilit că şi o altă pacientă, asistentă la o farmacie, a oferit bani pentru a primi îngrijire medicală la naştere. Ulterior, anchetatorii au stabilit că şi alte paciente au dat bani pentru a naşte la spitalul din Târgu Cărbuneşti.

Cei trei medici au negat că ar fi condiţionat actul medical de primirea banilor, însă, potrivit rechizitoriului, pacientele acestora îşi făceau griji în permanenţă în privinţa sumelor pe care trebuiau să le ofere pentru a primi asistenţa medicală de care aveau nevoie.

"De remarcat şi susţinerile iniţiale ale celor trei medici inculpaţi care, în momentul intervenţiei organelor de urmărire penală la faţa locului, în 10 ianuarie 2014, au recunoscut că au primit aceşti bani, însă nu pentru că i-ar fi solicitat de la paciente sau ar fi condiţionat operaţia de cezariană de primirea unor sume, ci cu titlu de recunoştinţă - atenţie ante sau postoperatorie - pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiei - fapt deosebit de grav care denotă o obişnuinţă a medicilor de a primi sume de bani pentru a-şi îndeplini atribuţiile obligatorii de serviciu, considerând firesc acest lucru", se arată în rechizitoriul înaintat către Tribunalul Gorj.

Anchetatorii susţin că medicii sunt singurii care pot preveni faptele de corupţie din sistemul sanitar, dacă refuză sumele care li se oferă chiar şi cu titlu de mulţumire pentru reuşita unei operaţii.

"În concret se evidenţiază o mentalitate a medicilor şi persoanelor care beneficiază de serviciile medicale care a determinat o adevărată practică nu numai la nivelul Spitalului Târgu Cărbuneşti, ci şi în unităţile medicale din ţară, mentalitate care s-a perpetuat şi datorită atitudinii pasive, de acceptare, a cadrelor medicale – singurele în măsură, prin calitatea lor de funcţionari publici cu o anumită educaţie şi reprezentanţi ai unor principii morale specifice profesiei de medic, să o schimbe. În aceste condiţii, dacă medicii nu ar fi primit bani pentru actul medical ce intra în atribuţiile de serviciu, indiferent că au primit înainte sau după operaţie, se poate concluziona că, aşa cum s-a răspândit informaţia că medicilor trebuie să li se dea bani, în acelaşi mod s-ar fi aflat şi s-ar fi discutat cu privire la integritatea morală şi profesională a medicilor, pacientele nemaifiind în situaţia să îşi pună probleme cu privire la ce s-ar întâmpla dacă nu au şi nu pot da anumite sume", se mai menţionează în rechizitoriul Parchetului Curţii de Apel Craiova.

Astfel, medicul Dana Uţupanu, cea care a solicitat banii de la pacienta al cărei soţ a făcut denunţul, a fost trimisă în judecată pentru câte două fapte de luare de mită şi instigare la dare de mită, anchetatorii probând că aceasta a mai cerut şi primit bani şi de la soţul altei paciente. Bărbatul în cauză a menţionat, pe parcursul cercetărilor, că el a oferit câte 100 de lei mai puţin decât i se ceruse întrucât nu dispunea de toţi banii ceruţi de medicul Uţupanu.

De asemenea, medicul Aurelian Dobran, şef al secţiei Obstetrică-Ginecologie, dar şi anestezistul Grigore Dinu au fost trimişi în judecată pentru câte două fapte de luare de mită, ei fiind acuzaţi că au condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani.

În plus, la dosar există declaraţii şi ale altor paciente care au mărturisit că au dat bani pentru a fi îngrijite, însă afirmaţiile lor nu au putut fi probate de către anchetatori, procurorul de caz dispunând neînceperea urmăririi penale pentru fiecare situaţie.

Cei trei medici au fost arestaţi, în 10 ianuarie, în urma flagrantului organizat de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Craiova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici