Trei mine antitanc, găsite de muncitorii care lucrează la tronsonul de autostradă Deva-Lugoj

Trei mine antitanc din al doilea război mondial, găsite de muncitorii care lucrează la tronsonul de autostradă Deva-Lugoj, au fost detonate de pirotehnicienii de la ISU Hunedoara în locul unde au fost descoperite întrucât nu puteau fi transportate în siguranţă.

202 afișări
Imaginea articolului Trei mine antitanc, găsite de muncitorii care lucrează la tronsonul de autostradă Deva-Lugoj

Trei mine antitanc, găsite de muncitorii care lucrează la tronsonul de autostradă Deva-Lugoj (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Iancu de Hunedoara" al judeţului Hunedoara a participat, luni seară, în localitatea Bretea Mureşană, la o misiune de asanare a trei elemente de muniţie rămase neexplodate din Al Doilea Război Mondial, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de ISU.

"Cele trei mine antitanc au fost descoperite în urma lucrărilor executate în scopul realizării autostrăzii Lugoj - Deva. Este vorba despre trei mine antitanc tip MAT-46 N, cu focosul, conţinând aproximativ şase kilograme de trotil, armat, având forma unor discuri cu un diametru de 40 de centimetri. Mai mult, muniţiile aveau şi caracteristice unor mine antipersonal fiind realizate din metal. Echipa de pirotehnicieni a concluzionat că muniţiile nu pot fi ridicate în siguranţă, motiv pentru care a decis distrugerea lor la locul descoperirii", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, pe terenul din jurul minelor antitanc s-au construit diguri cu o înălţime de aproximativ un metru, realizate din zeci de saci cu nisip, amplasaţi de o echipă de pompieri de la Detaşamentul din Deva.

Potrivit aceleiaşi surse, pentru distrugerea celor trei mine antitanc a fost utilizată o cantitate de un kilogram şi jumătate de trotil.

Din motive de siguranţă, proprietarii unei locuinţe aflate la aproximativ 200 de metri de locul distrugerii au fost sfătuiţi de o echipă de jandarmi să nu iasă din casă în timpul operaţiunilor de asanare, în timp ce circulaţia pe drumul judeţean care face legătura între Brănişca şi Bretea Mureşană a fost restricţionată pe perioada detonărilor, de un echipaj de poliţie.

De asemenea, transportul energiei electrice prin reţeaua de înaltă tensiune a fost întrerupt pe timpul distrugerilor, întrucât acestea se desfăşurau la aproximativ 50 de metri de un stâlp de curent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici