Trei proiecte privind interzicerea plantelor halucinogene, respinse întrucât se adoptă OUG

Comisia de sănătate publică din Senat a avizat negativ, marţi, trei propuneri legislative privind interzicerea substanţelor etnobotanice, motivele invocate fiind dezbaterea unitară a tuturor proiectelor în domeniu şi intenţia Guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

46 afișări
Imaginea articolului Trei proiecte privind interzicerea plantelor halucinogene, respinse întrucât se adoptă OUG

Trei proiecte privind interzicerea plantelor halucinogene, respinse întrucât se adoptă OUG (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei de sănătate publică, Ion Vasile, a propus avizarea negativă a propunerilor legislative de modificare şi completare a Legii nr.143/2000, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, precum şi a Legii nr.491/2003 a plantelor medicinale şi aromatice, susţinând că mai există şi alte proiecte legislative care vizează acelaşi domeniu.

El a ţinut să precizeze că poziţia membrilor comisiei nu este una îndreptată împotriva prevederilor acestor propuneri legislative. Supusă la vot, propunerea lui Ion Vasile a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Una dintre propunerile legislative a fost iniţiată, printre alţii, de Roberta Anastase (PDL), Nicolae Bănicioiu (PSD), Viorel Hrebenciuc (PSD) şi Mircea Toader (PDL).

Prezent la şedinţa Comisiei de sănătate din Senat, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Cristian-Anton Irimie a fost de acord cu avizarea negativă şi a declarat că miercuri va fi prezentată în şedinţa de Guvern o ordonanţă de urgenţă care va interzice substanţele etnobotanice cu efecte halucinogene.

"Ministerul Sănătăţii pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care să corecteze prevederile din legile 143 şi 339, care să reglementeze şi să pună ordine în ceea ce înseamnă această situaţie neplăcută dată de utilizarea unor substanţe aşa zise etnobotanice, cu toate că nu există un asemenea termen în dicţionar şi care a adus mari prejudicii sănătăţii, mai ales în rândul tinerilor. Această iniţiativă este pe circuitul interministerial de avizare şi credem că mâine (miercuri - n.r.) va fi prezentată în regim de urgenţă în şedinţa de Guvern, dacă va primi toate avizele necesare", a declarat Cristian-Anton Irimie.

El a afirmat că este dificilă realizarea unei statistici care să vizeze numărul consumatorilor de sustanţe etnobotanice care au avut de suferit.

"Desigur că e foarte greu să faci o asemenea satistică, deoarece de cele mai multe ori este ascunsă cauza şi nu poţi, decât pe bază de dovezi, să spui că se datorează unui asemenea lucru. Dar trebuie luate măsuri urgente", a adăugat Irimie.

Secretarul de stat în MS a precizat că ordonanţa va impune o listă a susţanţelor interzise, care se va aproba prin hotărâre de guvern şi care va putea fi modificată ori de câte ori este nevoie.

Premierul Emil Boc a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătând că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici