Trei salvamontişti din Suceava, care încercau să urce tricolorul în Munţii Călimani, surprinşi de avalanşă: Bărbatul care a dat alarma, salvat. O femeie a fost găsită moartă / Căutările pentru cel de-al treilea salvamontist nu se reiau | FOTO

Trei salvamontiştii din Vatra Dornei care încercau să urce tricolorul în Munţii Călimani, în zona Gura Hăitii, au fost surprinşi de o avalanşă, rămânând blocaţi sub nămeţi, transmite corespondentul MEDIAFAX. Salvamontistul care a dat alarma a fost găsit. El este cooperant şi a fost coborât până la ambulanţa SMURD. Al doilea salvamontist a fost găsit mort, iar căutările pentru cel de-al treilea au fost sistate din cauza viscolului puternic.

7418 afișări
Imaginea articolului Trei salvamontişti din Suceava, care încercau să urce tricolorul în Munţii Călimani, surprinşi de avalanşă: Bărbatul care a dat alarma, salvat. O femeie a fost găsită moartă / Căutările pentru cel de-al treilea salvamontist nu se reiau  | FOTO

Trei salvamontişti din Suceava, care încercau să urce tricolorul în Munţii Călimani, surprinşi de avalanşă: Bărbatul care a dat alarma, salvat. O femeie a fost găsită moartă, iar căutările pentru cel de-al treilea salvamontist au fost sistate din cauza viscolului puternic | FOTO

UPDATE 11:09

Căutările celui de-al treilea salvamontist surprins de avalanşă în Munţii Călimani nu se reiau

Căutările celui de-al treilea salvamontist surprins, vineri după-amiază, de avalanşă în Munţii Călimani, nu au fost reluate sâmbătă, din cauza riscului foarte mare de a se produce o nouă avalanşă.

Şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în zonă a nins foarte mult şi s-a depus un strat nou de zăpadă. Riscul de a se declanşa o nouă avalanşă este foarte mare.

”În zona în care a avut loc avalanşa se întâlnesc două văi. Ieri a fost avalanşă pe Valea Mică, dar astăzi există riscul ca şi zăpada de pe Valea Mare, care este moale, să fie antrenată într-o nouă avalanşă. Am decis să nu continuăm căutările din cauza riscului foarte mare. Nu ştim deocamdată când se vor putea relua căutările”, a spus sursa citată.

Vineri, trei salvamontişti au urcat să monteze un steag al României în vârf de munte şi au fost surprinşi de avalanşă sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Haitii din Munţii Călimani. După trei ore de la producerea avalanşei, unul dintre salvamontişti a reuşit să ia legătura cu colegii săi, acesta fiind găsit după alte două ore de căutări. O oră mai târziu, în zăpadă a fost găsit trupul unui alt salvamontist, o femeie care făcea parte din grup. Căutările celui de-al treilea salvamontist au continuat mai bine de şapte ore, însă au fost sistate din cauza viscolului puternic.

Cei trei - doi bărbaţi, angajaţi ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Detaşamentul din Vatra Dornei şi o femeie - erau alpinişti şi salvamontişti voluntari.

UPDATE ora 02:30

Cei peste 80 de salvatori care îl caută pe cel de-al treilea salvamontist sucevean care a fost surprins vineri după-amiază de o avalanşă au oprit căutările, după mai bine de şapte ore, din cauza viscolului puternic.

Căutările au continuat până în jurul orei 01:30, însă fără rezultat, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Salvatorii au reuşit să recuperereze, după două ore de căutări, un bărbat care a fost suprins de avalanşă şi care a reuşit abia după trei ore de la producerea acesteia să sune şi să ceară ajutor.

Bărbatul a fost găsit conştient şi cooperant şi a fost preluat cu o autospecială SMURD şi transportat la un spital din Suceava.

După trei ore de la declanşarea căutărilor, salvatorii au găsit şi o femeie, care, după efectuarea tuturor manevrelor de resuscitare, nu a mai putut fi salvată.

 

 

UPDATE

Echipele de salvare care intervin în zona Gura Hăitii din Munţii Călimani pentru recuperarea salvamontiştilor surprinşi vineri de o avalanşă au reuşit să găsească cea de-a doua persoană în zăpadă, o femeie, care, cu toate eforturile făcute de echipajele medicale, a fost declarată decedată.

“Este vorba despre o femeie, găsită în stare de inconştienţă, pentru care s-au efectuat manevrele de resuscitare. Din păcate, după manevrele de resuscitare a fost declarat decesul, la o oră după ce a fost găsită. Căutările continuă pentru cea de-a treia persoană”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Cele trei persoane suprinse de avalanşă vineri, o femeie şi doi bărbaţi, erau salvamontişti voluntari, bărbaţii fiind pompieri militari de la Detaşamentul Vatra Dornei.

”Cei trei alpinişti voluntari, din care doi pompieri militari aflaţi în timpul liber, au urcat pe munte pentru a arbora steagul naţional, aceasta fiind o acţiune în scop umanitar”,a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Incidentul a avut loc la altitudinea de 1.500-1.600 de metri, sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Hăitii.

Cei trei salvamontişti coborau spre Gura Hăitii, pe Izvorul Muntelui, pe un traseu marcat, însă nerecomandat pe timp de iarnă, după ce arboraseră drapelul României în Vârful Pietrosu. La un moment dat, au fost surprinşi de o avalanşă, în ultimele zile aşternându-se un strat de peste un metru de zăpadă în Munţii Călimani.

Avalanşa a avut loc în jurul orei 14.00, însă numai după trei ore unul dintre salvamontişti a reuşit să ia legătura cu colegii săi şi să anunţe ce s-a întâmplat. El a fost găsit conştient, după două ore de căutări.

La faţa locului intervin 82 de persoane cu zece autospeciale şi două autoşenilate, o autospecială SMURD şi mai multe maşini de teren. Echipele de căutare folosesc un balon luminos pentru a ilumina zona şi câinele de salvare-căutare al ISU Suceava.

Echipa de salvamontişti de la Vatra Dornei înalţă în fiecare an, începând cu anul 2013, drapelul României pe vârfurile care delimitează Ţara Dornelor - Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriţei şi Giumalău, acţiune la care participă numeroşi alpinişti şi salvamontişti.

UPDATE

Şeful Asociaţiilor Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a precizat că bărbatul salvat a sunat la ora 17.17 şi a anunţat că, împreună cu cei doi colegi ai săi cu care cobora din Pietrosul Călimanilor, a fost surprins de o avalanşă.

“Bărbatul a fost găsit şi urmează să fie coborât din munţi. Din păcate, nu se ştie ce este cu ceilalţi doi colegi, cu care bărbatul se afla în momentul în care a fost surprins de avalanşă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sabin Cornoiu.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, bărbatul găsit este conştient şi cooperant, urmând să fie coborât trei kilometri până la autospeciala SMURD.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru salvarea celor trei persoane suprinse de o avalanşă pe Vârful Pietrosu, judeţul Suceava, acţionează, în echipe mixte, 38 de pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontişti şi doi lucrători de la Rezervaţia Călimani, în total cu nouă autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD, un cuplu chinotehnic şi mai multe autoturisme de teren.

Ştire iniţială

Trei salvamontişti din Vatra Dornei care încercau să urce tricolorul în Munţii Călimani au fost surprinşi de o avalanşă, rămânând blocaţi sub nămeţi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, comisarul Ionuţ Epureanu, declara, corespondetului MEDIAFAX, că au fost trei echipe de salvamontişti care au mers pe trei trasee, pentru a duce drapelul României în Pietrosul Călimanilor, în Munţii Bistriţei şi în Masivul Suhard, iar echipa care a mers pe Vârful Pietrosu a fost surprinsă de o avalanşă. Unul dintre salvamontişti a reuşit să iasă de sub zăpadă, să ajungă într-o zonă cu semnal şi să anunţe incidentul.

”Una dintre echipe, cea care a mers în Pietrosul Călimanilor, a fost surprinsă în jurul orei 14.00 de o avalanşă. În jurul orelor 17.00, unul dintre salvamontişti a reuşit să iasă de sub zăpadă, să ajungă într-o zonă cu semnal şi să anunţe incidentul. Doi dintre salvamontişti sunt daţi dispăruţi. La această oră se pregătesc mai multe echipe de salvare care vor porni în căutarea persoanelor surprinse de avalanşă", a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici