Tribunalul Bucureşti va dezbate propunerile de arestare pentru 15 reţinuţi în dosarul armelor furate

Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie, luni, cererea procurorilor de emitere a mandatelor de arestare preventivă pentru 15 persoane care au fost reţinute după audierile care au avut loc la sediul DIICOT în dosarul privind tăinuirea furtului de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla.

50 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti va dezbate propunerile de arestare pentru 15 reţinuţi în dosarul armelor furate

Tribunalul Bucureşti va dezbate propunerile de arestare pentru 15 reţinuţi în dosarul armelor furate (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Cele 15 persoane reţinute sunt acuzate de trafic internaţional de droguri de mare risc, iniţierea şi sprijinirea unui grup criminal infraţional organizat, precum şi de săvârşirea de infracţiuni legate de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

În plus, faţă de aceste infracţiuni, şase dintre cele 15 persoane - printre care fraţii Eugen şi Adrian Preda - sunt acuzate şi de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Ordonanţele de reţinere pentru cele 15 persoane au fost emise după auderile desfăşurate duminică şi în noaptea de duminică spre luni, la sediul Direcţiei de Investigare a Crimei Organizate şi Terorism (DIICOT).

Anchetatorii au găsit, duminică, peste 30 de arme din cele dispărute în urmă cu un an de la unitatea militară Ciorogârla. Printre acuzaţi în cazul armelor sunt şi Alin Viorel Câcă, şi schiorul Dan Stinghe, la domiciliile cărora anchetatorii au descins duminică dimineaţa.

Fraţii Liviu şi Alexandru Iordan au fost ridicaţi duminică din Sinaia, în urma audierilor lor de la Bucureşti procurorii DIICOT dispunând reţinerea doar a lui Alexandru, iar Liviu a fost liber să plece.

Zeci de persoane au fost ridicate pentru audieri, în dosarul privind tăinurea furtului din noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009. Atunci au fost furate 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla.

În dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogârla, în 2 martie 2009, au fost deferiţi justiţiei 11 militari.

Procurorii au dispus disjungerea unor fapte cu privire la persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Unităţii Militare 01916 Cirogârla şi eşaloanelor superioare ce au atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt şi a altor persoane neidentificate şi cu privire la persoane care au calitate de deţinători sau tăinuitori a armelor şi obiectelor sustrase. Ulterior, dosarul a fost retrimis procurorilor DIICOT, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Generală de Informaţii a Armatei colaborând la acest caz.

Anchetatorii au descins duminică dimineaţa în 45 de locuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici