Video Troiţă în cinstea militarilor români ucişi în Afganistan/ Lupii Negri şi-au amintit de una dintre cele mai negre zile din istoria lor | VIDEO

O troiţă a fost sfinţită, miercuri, în curtea Batalionului 151 Infanterie Iaşi, în cinstea primilor doi militari români ucişi pe front după cel de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de slt (pm) Iosif Silviu Fogoraşi şi slt (pm) Mihai Samoilă, morţi în 2003, în Afganistan.

738 afișări

11 noiembrie - Ziua Veternanilor de Război decedaţi în teatrele de operaţii nu a fost alesă la întâmplare de autorităţile române. Pe 11 noiembrie 2003, slt (pm) Iosif Silviu Fogoraşi murea în Afganistan, în timpul unei misiuni. Trei zile mai târziu îşi pierdea viaţa şi camaradul său, slt (pm) Mihai Samoilă.

Cei doi au fost primii militari români decedaţi pe front, după cel de-al Doilea Război Mondial. Erau Lupi Negri, militari ai Batalionului 151 Infanterie Iaşi. În memoria lor a fost ridicată o troiţă, chiar în „bârlogul Lupilor”, în curtea unităţii militare din Tătăraşi.

„Erau pregătiţi să execute cele mai periculoase misiuni şi da, pot să afirm cu tărie, erau printre cei mai pregătiţi dintre noi. Aşa a fost destinul, amândoi militarii erau născuţi în luna noiembrie. Silviu ar fi împlinit 33 de ani peste 4 zile, iar Mihai împlinise deja 35 de ani de două zile", aşa şi-a început discursul lt. col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie.

În curtea uniţăţii, la aniversarea de 25 de ani de la înfiinţarea Batalionului, Lupii Negri şi-au amintit, miercuri, de una dintre cele mai negre zile din istoria lor: 11 noiembrie 2003.

„Eu însumi am fost prezent în această cazarmă când s-a primit un document care certifica faptul că cei doi militari nu mai sunt printre noi. A fost un moment de cotitură, atât la nivelul nostru, dar şi la nivelul întregii structuri a decidenţilor militari. A fost o încărcătură emoţională pentru fiecare dintre noi în acel moment. Iar prezentul şi viitorul au căpătat alte nuanţe", a mai spus comandantul Lupilor.

Pe 11 noiembrie 2003, Iosif Silviu Fogoraşi a căzut la datorie, în timpul misiunii „Enduring Freedom". Militarul a fost împuşcat în urma unui atac insurgent asupra TAB-ului în care se afla. Pe 14 noiembrie 2003, Mihail Anton Samuilă a murit la spitalul din Bagram, fiind grav rănit în acelaşi atac în care şi-a pierdut viaţa camaradul său.

Printre cei care au stat miercuri în formaţie în curtea unităţii a fost şi plt. adj. Cătălin Dobre. Şi el era în misiune în 2003.

„Acea zi de 11 noiembrie, din păcate pentru noi, Batalionul 151, a fost o zi nefastă. Atunci unitatea noastră a plătit tributul suprem, a decedat un om, primul care a decedat într-un conflict armat de după al Doilea Război Mondial, Iosif Silviu Fogoraşi. Nu am fost în acea patrulă, eram în bază, dar atunci când am aflat această veste, speram că este o glumă, cu toate că nu se fac glume pe aceste subiecte. Din păcate a fost adevărat", şi-a amintit Dobre.

Deşi în aceste zile sărbătoresc 25 de ani de la înfiinţare, Lupii Negri nu şi-au uitat camarazii căzuţi la datorie. Au pus mână de la mână şi au aşezat în curtea unităţii o troiţă în memoria celor doi. Crucea de piatră a fost sfinţiţă miercuri de către un sobor de preoţi militari şi civili, alături de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici