Tudorel Toader, despre recursul compensatoriu care va scoate din închisori mii de deţinuţi: Proiectul, trimis la Senat anterior învestirii mele

Ministrul Justiţiei face noi precizări privind recursul compensatoriu, susţinând, pe pagina sa de Facebook, că proiectul de lege a fost trimis la Parlament înainte de a fi numit în funcţie. "Studiul de impact se face în procedura de legiferare şi nu în faza de aplicare a legii", scrie Tudorel Toader.

3111 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, despre recursul compensatoriu care va scoate din închisori mii de deţinuţi: Proiectul, trimis la Senat anterior învestirii mele

Tudorel Toader, despre recursul compensatoriu: Proiectul, trimis la Senat anterior învestirii mele

Ministrul explică traseul proiectului de lege, precizând că pe 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiţiei, condus atunci de Raluca Prună, a înaintat către CSM, pentru avizare, proiectul privind modificarea şi completarea legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

"La data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observaţiile menţionate în Anexă. La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, <<în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător>>", scrie Tudorel Toader.

"Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiţiei ! Forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut. Curtea Constituţională a respins criticile de neconstituţionalitate", mai spune ministrul.

Precizările vin după ce, joi, prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

"În baza acestei legi, prin adăugirea celor 6 zile (..) – au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare", a declarat atunci Tudorel Toader.

"3349 de deţinuţi au dobândit vocaţia la liberarea condiţionată în cursul zilei de ieri", a mai spus ministrul, joi.

Astfel, cei peste trei mii de condamnaţi întrunesc acum condiţiile pentru a cere eliberarea condiţionată, fracţia de executare a pedepsei fiind îndeplinită mai repede datorită celor şase zile de libertate obţinute pentru 30 de zile executate în condiţii improprii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici