Video Tudorel Toader, după doi ani de mandat: Raportul pe care l-am redactat are o formă în sinteză de 85 pagini | DOCUMENT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, că a întocmit un raport după doi ani de activitate la Ministerul Justiţiei, subliniind că documentul are 85 de pagini şi va fi postat ulterior pe site-ul instituţiei.

416 afișări

„Nu este un bilanţ al activităţii Ministerului Justiţiei, este un raport după 2 ani de activitate la MJ. Raportul pe care l-am redactat, pe care îl voi posta pe pagina de internet a Ministerului, are o formă în sinteză, se desfăşoară pe 85 de pagini. (...) Am încercat, în cei doi ani, ca prin activitatea desfăşurată să punem în centrul activităţii cetăţeanul care are dreptul să-şi valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituţie, legi. Cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numeşte actul de înfăptuire a justiţiei”, a spus Tudorel Toader, la prezentarea bilanţului.

Totodată, Toader a subliniat că atunci când a fost numit în funcţia de ministru al Justiţiei, a încercat să facă o radiografie a sistemului judiciar „dincolo de documentele pe care le-am primit de la miniştrii precedenţi”.

Ministrul Justiţiei a mai menţionat şi proiectele privind penitenciarele (caracterizând problema lor ca fiind sistemică). dar şi cel privind cartierul justiţiei.

„Alt subiect pe care - am să vă invit şi probabil nu peste mult timp să-l observaţi în aplicare, se referă la cartierul pentru justiţie care se află în vecinătatea Bibliotecii Naţionale, care se va dezvolta pe o suprafaţă de 10.47 de hectare. (...) Mulţi s-au exprimat patetic despre cartier, dar trebuie să judecăm nu după declaraţiii, ci după fapte. Vom face o scurtă istorie a cartierului, vom arăta memorandumurile pe care Guvernul le-a aprobat”, a mai spus Toader.

Toader a punctat în raportul său şi proiectul de construire a unor arhive.

DESCARCĂ RAPORTUL

„Problema arhivelor este una care cuprinde toate instanţele şi parchetele. Dacă mergeţi la instanţe, veţi vedea că unele au închiriat spaţii de arhivare de la privaţi, alte instanţe ţin dosare importante teanc fie la subsol, fie în diferite birouri, spaţii mai mult sau mai puţin adecvate 90 de ani de zile. La ÎCCJ vedeţi pe hol dosare depozitate. (...) Pentru a asigura depozitarea corespunzătoare, pentru a degreva bună parte din spaţii de actualele documente, am propus să construim un număr de 15 arhive la nivelul fiecărei curţi de apel. Arhive moderne”, a mai explicat ministrul.

Potrivit lui Toader, pentru aceste arhive vor fi avute în vedere şi documentele CSM, ale Administraţiei Penitenciarelor şi ale Inspecţiei Judiciare.

Toader: Nu am vorbit în raport despre acte normative.E activitate firească, nu e ataşată de ministru

Tudorel Toader a declarat, la prezentarea activităţii din ultimii 2 ani, că raportul pe care l-a întocmit în acest sens nu conţine şi proiectele de acte normative pe care Ministerul Justiţiei le avizează deoarece aceste demersuri sunt curente şi nu sunt „ataşate de ministrul de la un moment dat”.

„Nu voi vorbi şi nu am vorbit în raportul de activitate (...) Nu am vorbit de activităţile curente ale Ministerului care se desfăşoară indiferent ce ministru va fi pentru că sunt avute în vedere, spre exemplu, avizarea actelor normative, proiectelor de acte norative, propuse de alte ministere. Ştiţi că ultimul aviz vine de la ministerul Justiţiei, pentru proiectele de acte normative pe care le propun alte autorităţi. Aceea o considerăm o activitate firească, necesară, curentă şi nu oarecum ataşată de ministrul justiţiei care există la un moment dat”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Totodată, ministrul a mai vorbit şi despre dosarul electronic, un proiect care urmează să fie implementat în instanţele din România.

„Nu mai putem sta să mergem în arhivp, să ne uităm în dosar, să vedem dacă e disponbil sau nu. Avem curţi de apel care deja au o experienţă bună în materia dosarului electronic scanând documentele respective. Am hotărât ca să introducem acest dosar electronic, să-l generalizăm, la nivelul fiecărei instanţe de judecată din România, chiar şi unde el există şi poate fi îmbunătţit. În acest sens avem un conteact cu Banca Mondială de 7,7 milioane de euro în baza cpăruia cumpărăm 6986 de computere şi 976 de scanere pentru documente”, a mai spus Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici