Tudoriţa sau Paştele Cailor. Tradiţia păstrată cu sfinţenie de bulgarii din Târgovişte

  • Tudoriţa sau Paştele Cailor, tradiţia păstrată cu sfinţenie din strămoşi la Târgovişte, adună în fiecare an sute de oameni la paradă.
  • Este ziua când grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.
1050 afișări
Imaginea articolului Tudoriţa sau Paştele Cailor. Tradiţia păstrată cu sfinţenie de bulgarii din Târgovişte

Sursa: Facebook @Liviu Costache

Tudoriţa are loc, în fiecare an, în Târgovişte, fiind un eveniment organizat de Asociaţia Zaedno. Comunitatea bulgarilor de aici vrea să păstreze vie o tradiţie veche de sute de ani.

Vasile Costache, fostul preşedinte al asociaţiei, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că acesta este un obicei străvechi bulgăresc, organizat de Sfântul Teodor.

„Este un obicei vechi bulgăresc. De Sfântul Teodor, bulgarii luptători lăsau caii ca să fie îngrijiţi şi mergeau să vadă cum au trecut peste iarnă. Acum 164 de ani după ce şi-au cumpărat terenuri în Târgovişte, şi-au luat şi cai. Mânji, ca să-i dreseze, să facă munci agricole. Calul era ca un membru al familiei. De Sfântul Teodor, femeile făceau un colăcel, iar seara bărbatul pregătea calul. A doua zi se mergea la biserică cu acel colăcel, iar după terminarea slujbei, la poarta bisericii, calul era miruit. Pâinea era scumpă, dar colăcelul era rupt în două, jumătate pentru cal, jumătate pentru bărbat”, a declarat Costache.

Mersul la biserică se păstrează şi astăzi. Dar, bulgarii din Târgovişte au făcut mai mult: au organizat şi o paradă.

„Noi am îmbogăţit această tradiţie. Se merge întâi la biserică, cu atelaje, căruţe, trăsuri, ponei, apoi este un concurs de frumuseţe şi apoi este un spectacol. Sunt şi cai de mii de euro”, a adăugat Vasile Costache.

Aproximativ o mie de persoane au asistat, anul acesta, la Tudoriţa. Parada a avut loc în Cartierul Matei Voievod, timp în care 20 de echipaje, îmbrăcate în straie tradiţionale, au putut fi admirate.

„Este sărbătoarea grădinarului bulgar. E sărbătoarea noastră”, a declarat şi Marian Costache, actualul preşedinte al Asociaţiei Zaedno.

Tudoriţa este sărbătoarea care anunţă începutul muncilor agricole.

Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici