Tudose, avertisment în Guvern, legat de minerit: Cine nu înţelege situaţia să îşi caute de muncă

Premierul Mihai Tudose transmite miniştrilor de resort care au în subordine problema mineritului, că dacă nu vor găsi o soluţie, să îşi caute alt loc de muncă. Mihai Tudose şi Liviu Dragnea s-au aflat joi la Termocentrala Mintia.

1616 afișări
Imaginea articolului Tudose, avertisment în Guvern, legat de minerit: Cine nu înţelege situaţia să îşi caute de muncă

Tudose, avertisment în Guvern, legat de minerit: Cine nu înţelege situaţia să îşi caute de muncă

"Cine nu înţelege, la nivel de Minister al Energiei şi Guvern, că tot ce înseamnă Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Oltenia, mineritul şi producerea energiei electrice pe bază de grupuri pe cărbune, va trebui să îşi caute un alt loc de muncă, pentru că Guvernul este determinat să investească bani în minerit. Nu putem vorbi de centrala de la Mintia fără cărbunele de pe Valea Jiului. Suntem dispuşi să investim în retehnologizare, în siguranţa muncii, să se producă curent la preţuri competitive şi să fie un pilon de bază în strategia de securitate energetică a României. Cine nu înţelege lucrul acesta va trebui să-şi caute alt loc de muncă”, a declarat premierul Mihai Tudose, la Deva.

Şeful Executivului a precizat că societatea este în plan de reorganizare, dar problema datoriilor va fi rezolvată odată cu impunerea planului de productivitate.

"Am vorbit şi despre siguranţă pentru că nu vrem ca din două în două săptămâni să trimitem elicoptere pe Valea Jiului să aducem răniţi la Bucureşti", a mai spus Tudose.

Declaraţiile vin în contextul în care la începutul lunii octombrie doi ortaci au murit, după ce au fost prinşi de un mal de pământ, la mina Lupeni. Un alt miner a murit şi trei au fost răniţi la mina Uricani, în 31 octombrie.

"Decizia noastră a fost şi rămâne Complexul Energetic Hunedoara, Termocentrala Mintia sunt obiective strategive pentru economie. Nu putem fi de acord ca acest complex să se lichideze. Pentru România aceste obiective sunt importante. Guvernul va cuprinde Complexul Energetic Hunedoara în strategia naţională", a declarat şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose s-au întâlnit joi dimineaţa cu angajaţii de la Termocentrala Mintia, unde a fost discutată situaţia economică a acestui obiectiv, dar şi a Complexului Energetic Hunedoara, a cărei parte este termocentrala Mintia.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de statul român prin Ministerul Energiei, va disponibiliza în cursul lunii decembrie a acestui an aproape 1.100 de angajaţi, care urmează să primească şi venit de completare pe lângă ajutorul de şomaj, pentru care Guvernul va aloca în total suma de 28,2 milioane de lei, din care 172.000 lei în 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern publicată de Ministerul Energiei în luna octombrie.

În prima etapă, care va avea loc pe 18 decembrie, vor fi concediate 496 de persoane, iar în a doua etapă, pe 31 decembrie, vor fi disponibilizate 590 de persoane.

Cererea de intrare în insolvenţă a fost respinsă de magistraţi după ce a fost formulată de administraţia CEH la sfârşitul lunii noiembrie 2016. Societatea a intrat de două ori în insolvenţă şi tot de atâtea ori a ieşit din această procedură.

CEH are datorii de peste două miliarde de lei, iar pe conturile societăţii există zeci de executări silite. Complexul Energetic Hunedoara are circa 5.500 de salariaţi.

Societatea asigură agentul termic pentru câteva mii de apartamente din municipiile Petroşani şi Deva, fiind formată din minele de huilă Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, precum şi din Termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Totodată, CEH deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5 la sută din producţia de energie electrică, iar în luna ianuarie, alături de Complexul Energetic Oltenia, a contribuit la asigurarea siguranţei sistemului energetic naţional în perioada de ger.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici