Tudose: Cei de la Enel sunt îngrozitori. 154 de sate din Timiş nu au alimentare cu energie electrică/ E-Distribuţie Banat anunţă în schimb că a remediat 60% din întreruperile de curent

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la Timişoara, că este nemulţumit de modul în care intervine Enel în localităţile afectate de furtuna puternică de duminică, precizând că reprezentanţii companiei “sunt îngrozitori”, dar şi că în judeţul Timiş sunt 154 de sate fără curent electric. Compania energetică E-Distribuţie Banat anunţă că până luni, la ora 14.00, a fost reluată alimentarea cu energie a 130.000 de clienţi afectaţi de furtuna abătură duminică asupra unor regiuni întinse din vestul şi nordul ţării.

487 afișări
Imaginea articolului Tudose: Cei de la Enel sunt îngrozitori. 154 de sate din Timiş nu au alimentare cu energie electrică/ E-Distribuţie Banat anunţă în schimb că a remediat 60% din întreruperile de curent

Alimentarea cu energie a fost reluată pentru 130.000 de familii afectate de furtună

Mihai Tudose a afirmat, luni, la Timişoara, unde a participat la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că este mulţumit de “mobilizarea exemplară din structurile Ministerului de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, ale sistemului de sănătate din judeţul timiş”, după furtuna puternică de duminică.

Totuşi, premierul României a precizat că reprezentanţii Enel sunt “îngrozitori”.

“Sunt mulţumit de toată lumea, cu o excepţie: cei de la Enel sunt îngrozitori, nu se poate aşa ceva. Şi astăzi încercau să ne explice că ei fac tot ce pot, dar mai durează câteva zile, nu se poate aşa ceva. Probleme mari sunt cu repunerea sub tensiune a localităţilor. Am văzut la Enel că avea un tabel care spunea că sunt 28 de localităţi afectate. Nu ştiu ce înţeleg ei prin localităţi, că eu înţeleg fiecare sat, sunt 154 de sate în Timiş care astăzi nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu e curent la şcoală, nu e curent la spital, la dispensarele din localităţi, în multe dintre localităţi lipsa energiei electrice atrage şi lipsa de alimentare cu apă potabilă, că nu merg pompele. Sunt şcoli care nu au pătimit din cauza vântului fizic, dar nu au curent şi nu pot fi reluate cursurile”, a declarat Mihai Tudose.

Premierul a mai precizat că în aproximativ una – două luni va fi funcţională o soluţie prin care populaţia să fie avertizată cu privire la apariţia unor fenomene periculoase.

“Am găsit o soluţie şi se lucrează deja la implementarea ei. Vorbim de avertizări care vin de la diverse structuri, de la meteo, poate să fie avertizare de la incendii. Cât de repede posibil va funcţiona, într-o lună, două va fi funcţională. La ce s-a întâmplat ieri, alerta a venit cu jumătate de oră înainte, nu e un taifun să-l urmăreşti cu o săptămână înainte. Acesta este un sistem care, am zis noi, să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă, în timp real”, a afirmat Mihai Tudose.

Potrivit premierului Tudose, în acest moment, se lucrează la proiectele de hotărâre pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamitate.

“Dacă nu vor fi toate gata mâine, vor intra în tranşa a doua peste o săptămână, peste două. Dar până maine va trebui ca tot ce în seamnă şcoală, grădiniţă, spital, instituţii publice să se pregătească proiectele de hotărâre”, a mai precizat Mihai Tudose.

„Un număr de 26 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Muntenia şi E-Distribuţie Dobrogea au fost trimise pentru a sprijini eforturile de reluare a alimentării cu electricitate în zonele afectate de furtună, aflate în aria de activitate a E-Distribuţie Banat”, a precizat anterior compania energetică.

Operatorul de distribuţie lucrează în continuare „conform procedurilor situaţiei de urgenţă, nivel 2”.

„Echipele E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor au intervenit din cursul zilei de ieri, în timpul nopţii şi în cursul zilei de astăzi, astfel că a fost reluată alimentarea cu electricitate pentru un număr estimat de peste 130.000 de clienţi - aproximativ 60% din numărul estimat de clienţi pentru care alimentarea cu electricitate a fost afectată de condiţiile meto extreme, în zona de responsabilitate a E-Distributie Banat”, precizează compania.

În prezent se află la intervenţii 57 de echipe ale E-Distribuţie Banat şi 16 ale firmelor contractoare. „Acestea au ca prioritate intervenţia la avariile înregistrate pe liniile de înaltă şi medie tensiune, care alimentează un număr mare de clienţi”, mai arată compania. Potrivit acesteia, condiţiile meteo severe, cu vânt de peste 90 km/h, şi peste 100 km/h în unele cazuri, au dus la avarii inclusiv la stâlpi de beton şi de metal, în special în judeţul Timiş, dar şi în Caraş Severin, Hunedoara şi Arad.

„Cooperăm cu autorităţile care au atribuţii în situaţii de urgenţă şi care au sprijinit intervenţia echipelor E-Distributie Banat, de exemplu prin deblocarea drumurilor”, a mai anunţat compania energetică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici