Tudose (CSM): Autoritatea Justiţiei trece prin mâna magistratului, restul sunt detalii

Preşedintele CSM Marius Tudose a declarat, de Ziua Justiţiei, că în numele independenţei justiţiei s-au antrenat societate, politicieni, televiziuni şi ambasade, însă aceasta este garantată de Constituţie, în timp ce autoritatea Justiţiei trece prin mâna magistratului.

142 afișări
Imaginea articolului Tudose (CSM):  Autoritatea Justiţiei trece prin mâna magistratului, restul sunt detalii

Tudose (CSM): Autoritatea Justiţiei trece prin mâna magistratului, restul sunt detalii (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a participat, duminică, de Ziua Justiţiei, la o ceremonie la Curtea de Apel Bucureşti - Palatul Justiţiei.

El a arătat, în discursul său, că "laitmotivul ultimilor ani - pe fondul efervescenţei din viaţa politică românească, a bătăliilor din şi prin presă, a mizelor personale sau de grup - legate de unele cauze deduse judecăţii ori de unele condamnări sonore - a fost şi rămâne independenţa justiţiei".

"Ca într-o cruciadă, ne-am antrenat cu toţii: sistem, societate, politicieni, televiziuni, ambasade; în numele aceluiaşi principiu, dar în tabere diferite, pe poziţii de adversitate, cu arme şi strategii sonore - aproape toate ineficiente - şi cu toţii partizani ai aceleiaşi idei: independenţa justiţiei. S-a scris în presă, s-a discutat pe toate canalele de ştiri, s-au făcut verificări, s-au redactat rapoarte şi comunicate de presă, s-a constituit chiar o "Comisie specială a Senatului pentru evaluarea democraţiei şi a statului de drept în România". Şi toate acestea, într-o risipă de resurse şi muniţie în care ne-am antrenat unii pe alţii pentru a crea ce? Independenţa justiţiei este un principiu fundamental al dreptului şi este garantată prin Constituţia ţării. Iar autoritatea Justiţiei, respectul şi încrederea cetăţeanului în aceasta trece prin mâna magistratului. Punct. Restul sunt detalii care nu au voie să facă diferenţa", a declarat Marius Tudose.

El a mai spus că, în această zi, trebuie reamintit că "echilibrul puterilor în stat nu este o utopie şi nici o simplă lozincă folosită în discursuri publice, ci un principiu fundamental al Constituţiei României".

"O competiţie între puterile statului, iniţiată şi întreţinută indiferent de către cine şi în ce scop, nu se va finaliza niciodată cu un clasament şi cu o festivitate de premiere la care să se înalţe drapelul şi să se cânte imnul de stat. Într-o astfel de competiţie nu câştigă nimeni, dar cu siguranţă pierd societatea şi cetăţeanul", a spus preşedintele CSM.

Totodată, el a arătat că, la aproape un an şi jumătate de la aplicarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, adevărata provocare a acestora este dată de neconstituţionalitatea unor prevederi şi relativa armonizare cu legile speciale în vigoare şi chiar cu alte prevederi conţinute în acelaşi cod şi i-a îndemnat pe judecători să aibă curaj şi clarviziune în luarea deciziilor.

"Contrar unor susţineri publice, venite din alte zone instituţionale sau de interes, ar fi excesiv să considerăm noile coduri - penal şi de procedură penală - ca fiind un eşec. Trebuie, însă, să începem să numim lucrurile şi să ne raportăm mai întâi la cauze pentru a înţelege şi, de ce nu, a contracara sau diminua efectele care, din păcate, trec dincolo de sălile de judecată. În acest context, mă adresez colegilor judecători - şi fac apel la experienţa lor profesională - cu îndemnul de avea curajul, clarviziunea şi fermitatea conştiinţei în luarea tuturor deciziilor privitoare la actele procedurale susceptibile a fi afectate de neclaritatea sau inconsistenţa normei juridice. Este o provocare profesională individuală la care avem obligaţia să răspundem ca judecători, înainte de a aplica un text de lege", a mai spus Tudose.

La ceremonia de la Palatul Justiţiei au mai fost prezenţi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, procurorul general Tiberiu Niţu, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România, ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul judiciar, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici