Turcan, despre cazul Teo Peter: Locul detenţiei se stabileşte de autorităţile statului trimiţător

Valeriu Turcan declară că, în cazul morţii lui Teo Peter, preşedintele a întreprins demersuri în vederea revenirii în România a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instanţele româneşti, urmând ca acesta să ispăşească pedeapsa în SUA, locul detenţiei stabilindu-se de statul trimiţător.

181 afișări
Imaginea articolului Turcan, despre cazul Teo Peter: Locul detenţiei se stabileşte de autorităţile statului trimiţător

Turcan, despre cazul Teo Peter: Locul detenţiei se stabileşte de autorităţile statului trimiţător (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

De asemenea, Turcan a precizat că preşedintele "a pledat constant" pentru asigurarea unei despăgubiri echitabile pentru familia Peter, în condiţiile în care reglementările militare americane aplicabile în asemenea cazuri prevedeau anumite plafoane considerate drept inacceptabile de către partea română.

"Această problemă s-a aflat în atenţia preşedintelui Traian Băsescu în mod constant încă de la începutul mandatului său, din 20 decembrie 2004. Urmare a accidentului din data de 4 decembrie 2004, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în aceeaşi zi autorităţilor americane ridicarea imunităţii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, ceea ce ar fi permis începerea urmăririi penale de către autorităţile române. Având în vedere refuzul părţii americane, preşedintele a întreprins demersuri în vederea revenirii în România a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instanţele din ţara noastră, urmând ca acesta să ispăşească pedeapsa în statul trimiţător (SUA). Ridicarea imunităţii şi locul detenţiei se stabilesc de autorităţile executive ale statului trimiţător (similar procedându-se şi în cazul fostului consul al României în Singapore)", se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan.

El a adăugat că un proces în România ar fi făcut posibilă audierea martorilor români în cadrul procesului.

"În discuţiile cu autorităţile americane, preşedintele a pledat constant pentru asigurarea unei despăgubiri echitabile pentru familia Peter, în condiţiile în care reglementările militare americane aplicabile în asemenea cazuri prevedeau anumite plafoane considerate drept inacceptabile de către partea română. De altfel, vă pot spune că în contextul unui anumit blocaj în discuţiile bilaterale pe aceasta temă, preşedintele chiar a evocat în mod ironic posibilitatea ca statul român să sprijine autorităţile americane cu 1 milion de dolari în vederea despăgubirii familiei lui Teo Peter. De altfel, mesajul a fost reiterat de către consilierul de politică externă al preşedintelui, doamna Anca Ilinoiu", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, şeful statului a ţinut tot timpul legătura cu familia Peter.

Preşedintele Traian Băsescu i-ar fi spus ambasadorului SUA, în 2005, că militarul responsabil de accidentul în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant şi nu ar urma să facă nicio zi de închisoare în România", potrivit unei relatări a Hotnews, care citează o telegramă atribuită Wikileaks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici