Turişti rătăciţi pe munte, recuperaţi după ore de căutări. Pentru că nu au stat pe loc, ajunseseră în alt judeţ

  • Patru turişti care au plecat în drumeţie în Munţii Ţibleş au sunat la 112 după ce s-au rătăcit, dar nu a respectat indicaţiile de a rămâne pe loc
  • Aceştia au fost recuperaţi de salvamontiştii maramureşeni când erau deja în judeţul vecin.
  • Managerul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga, atrage atenţia asupra importanţei echipamentului corespunzător în cazul drumeţiilor montane.
1712 afișări
Imaginea articolului Turişti rătăciţi pe munte, recuperaţi după ore de căutări. Pentru că nu au stat pe loc, ajunseseră în alt judeţ

Turişti rătăciţi pe munte, recuperaţi după ore de căutări. Pentru că nu au stat pe loc, ajunseseră în alt judeţ

Salvatorii montani maramureşeni au desfăşurat, duminică, o acţiune de căutare-salvare a două grupuri de tineri rătăciţi în Munţii Ţibleş.

Primul grup, format din patru persoane, a fost localizat cu ajutorul STS în zona muntoasă dinspre Târlişua, pe Valea Bradului, dar turiştii nu au respectat indicaţiile de a rămâne pe loc, fiind găsite, după ore de căutare, într-o cu totul altă zonă decât anunţaseră, din judeţul vecin, Bistriţa-Năsăud.

Alte trei persoane din al doilea grup au coborât Munţii Ţibleş, trecând pe la Crucea cu Clopot la Vârful Crucea Mică, spre Arcer. Aceştia au fost găsiţi de un sătean care s-a alăturat salvamontiştilor şi au fost coborâţi până la o barieră a Ocolului Silvic din zona Suciu de Sus.

„Ambele grupuri erau echipate total necorespunzător pentru o asemenea drumeţie, persoanele purtând pantaloni scurţi şi pantofi sport şi neavând asupra lor lanterne sau frontale. Mai mult, deşi au fost coborâte în siguranţă până la maşinile personale, una dintre persoane a devenit recalcitrantă cu membrii echipelor de salvare, blamând durata operaţiunii. Acţiunea de salvare, cu o durată de peste patru ore, s-a încheiat în jurul ore 01.00 noaptea”, arată, luni, într-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean Maramureş.

Managerul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga, atrage atenţia asupra importanţei echipamentului corespunzător în cazul drumeţiilor montane.

„Le recomandăm turiştilor fără experienţă montană să nu se aventureze pe munte fără un minimum de echipament absolut necesar, format din: bocanci, frontale, haine adecvate turismului montan, pelerine de ploaie, rucsac mic cu apă şi mâncare, precum şi un telefon încărcat, cu datele mobile activate. Un alt lucru esenţial este ca turiştii să se informeze din timp despre zona pe care doresc să o abordeze şi să aibă asupra lor o hartă şi o busolă”, a declarat Dan Benga.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici