Turkmenistan vrea să închidă Poarta Iadului, un crater de foc vechi de jumătate de secol

  • Un crater de foc care arde în deşertul Karakum din Turkmenistan, Poarta Iadului există de aproape jumătate de secol.
  • În ultimii zece ani şi-a atins cea mai mare popularitate, devenind cea mai vizitată atracţie turistică din naţiunea din Asia Centrală.
  • Dar nu va fi aşa pentru mult timp, iar Covid nu are vreo legătură.
992 afișări
Imaginea articolului Turkmenistan vrea să închidă Poarta Iadului, un crater de foc vechi de jumătate de secol

Turkmenistan vrea să închidă Poarta Iadului, un crater de foc vechi de jumătate de secol

Potrivit ziarului de stat Neytralny Turkmenistan, preşedintele Gurbanguly Berdymukhamedov a ordonat închiderea craterului Darvaza pentru public şi a cerut cabinetului său să găsească o soluţie pentru a stinge definitiv focul perpetuu care alimentează sugestiva Poartă a Iadului.

Strălucirea sa poate fi văzută de la kilometri distanţă şi de aproape oferă o vedere tulburătoare. Dar nu se bucură de aceeaşi faimă în zonă şi este uşor de înţeles de ce. Acest crater s-a format la începutul anilor 1970, când pământul s-a prăbuşit în timpul unui foraj sovietic. De altfel, dedesubt se află o rezervă uriaşă de gaze naturale şi, pentru a preveni difuzia acesteia în aer, precum şi eventualele explozii, la momentul în care s-a decis să se incendieze, declanşând un incendiu subteran care nu se potoleşe niciodată.

În ciuda faptului că se află în mijlocul deşertului, arderea poate avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor care locuiesc în zonă, în satul Darvaza, precum şi o risipă de resurse - gazul este una dintre principalele surse a veniturilor în ţară. Din aceste considerente, „vicepremierul a fost însărcinat cu adunarea oamenilor de ştiinţă şi, la nevoie, atragerea consultanţilor străini, pentru a găsi o soluţie pentru stingerea incendiului”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici