Ucraina are grijă de viitor: clinică de reproducere asistată care păstrează materialul seminal al eroilor

În această săptămână, Parlamentul de la Kiev va dezbate o lege care reglementează naşterile postume.

1424 afișări
Imaginea articolului Ucraina are grijă de viitor: clinică de reproducere asistată care păstrează materialul seminal al eroilor

Ucraina are grijă de viitorul: clinică de reproducere asistată care păstrează materialul seminal al eroilor

„Generaţia de eroi nu trebuie să dispară şi ne vom asigura că acest lucru nu se întâmplă”, spune dr. Aleksandr Darii, într-un articol postat pe corriere.it.

„Eu şi soţul meu Ievgheny, nu avem probleme de fertilitate. Timp de un an, însă, de la începutul războiului pe 24 februarie, practic nu ne-am mai văzut”, spune Iaroslava, o pacientă a clinicii de sănătate reproductivă ICSI din capitala Ucrainei.

„Este o problemă comună multor cupluri. Omul este chemat să lupte. Pleacă şi nu ştie dacă se va putea întoarce sau în ce condiţii. Din pacate, sistemele individuale de protectie cu care se afla militarii protejează părţile vitale, capul cu casca, inima şi organele principale cu vestele antiglonţ.

Testiculele şi ovarele rămân afară. Aşchii, unde de şoc, gloanţe, dar şi stres, viruşi, aceeaşi dietă, chiar şi frigul excesiv sau infecţiile care pot apărea în medii murdare, unde ai noroi până la genunchi şi nu te poţi spăla. Toate pot compromite fertilitatea”, explică medicul.

„O singură dată mi s-a permis să-mi vizitez soţul lângă front. Erau mulţi dintre colegii săi soldaţi răniţi, în picioare, nu erau în pericol de moarte, dar plângeau la gândul că nu pot avea copii. Nu aş avea nicio problemă să rămân însărcinată chiar şi în timpul războiului. Chiar înainte de a ne căsători ne hotărâsem că vom avea 4 copii, ştim deja toate numele. Dar ca să o putem concepe ar trebui să facem dragoste, nu?”, adaugă femeia.

„Îngheţarea celulelor reproducătoare. Iată soluţia pe care o oferă clinica noastră, ca multe altele din ţară”, explică medicul. „Sperma sau ovocitele pot fi păstrate ani de zile. Când cuplul decide să aibă copii, ei ştiu că au acest bazin genetic la dispoziţie, orice ar fi.”

Soţul său are 27 de ani, este deja avocat, iar acum se află în Polonia la antrenamente cu o unitate de vehicule blindate occidentale. „Dacă ar muri, nu e corect. Aşa că în decembrie l-am convins. A cerut două zile libere, a făcut toată călătoria din faţă până la această clinică şi şi-a îngheţat lichidul seminal. Potrivit medicului, avem destule ca să avem cel puţin doi copii cu siguranţă. Mi-aş dori să fie mai mulţi”.

„Turismul reproductiv”, blocat în Ucraina

Fenomenul este atât de răspândit încât săptămâna aceasta Rada, Parlamentul de la Kiev, va discuta despre o lege care să reglementeze naşterile postume. Un exemplu este luat din legislaţia israeliană. Chiar şi bunicii pot avea dreptul de a folosi spermatozoizii îngheţaţi al copilului lor ucis de război, pentru a avea un nepot de la o mamă-surogat. Toate drepturile de moştenire şi transmitere a numelui de familie vor fi păstrate.

Statul îi ajută financiar pe cei care vor să salveze viitorul genetic. Costurile de depozitare sunt anulate, iar clinicile scad costurile pentru inseminarea in vitro. În unele cazuri, scade de la 6.000 de dolari pe care străinii le plăteau înainte de invazie la aproximativ o mie pentru văduvele de război.

În Ucraina, „turismul reproductiv” era o adevărată industrie. În primele săptămâni au fost mame surogat care nu au putut să-şi livreze copilul cuplului care îi „comandase” pentru graniţele închise. 

Pe 28 decembrie, Ministerul Sănătăţii din Moscova a acceptat cererea Uniunii Avocaţilor şi a garantat depozitarea gratuită a fiolelor de spermă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici