UDMR a decis că drapelul maghiar, simbolul naţiunii maghiare, este simbolul naţional al maghiarilor din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc/ Apel adresat românilor

Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi că steagul roşu, alb şi verde este simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

28814 afișări
Imaginea articolului UDMR a decis că drapelul maghiar, simbolul naţiunii maghiare, este simbolul naţional al maghiarilor din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc/ Apel adresat românilor

UDMR a decis că steagul Ungariei este simbolul naţional al maghiarilor din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc

Liderul Grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, că aceste simboluri naţionale pot fi folosite oriunde unde trăiesc membri ai naţiunii maghiare.

„Membrii naţiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din ţara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic şi cu comunitatea maghiară din România. Fiecare naţiune îşi are propriile simboluri, la fel au şi maghiarii. Aceste simboluri naţionale pot fi folosite liber nu doar în ţara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei naţiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare - tricolorul roşu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol naţional este considerat steagul secuiesc, dar şi imnul nostru naţional (Imnul Ungariei – n.a.) şi imnul secuiesc”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii maghiare din România aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri.

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi de delegaţii la Congresul UDMR.

UDMR: Oameni buni, acceptaţi să folosim în deplină libertate, fără sancţiuni, simbolurile maghiare

UDMR a transmis un mesaj societăţii româneşti, făcând apel să accepte folosirea de către comunitatea maghiară, în deplină libertate, fără sancţiuni, simbolurile proprii care o caracterizează şi fac parte din identitatea sa etnică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, sâmbătă, de corespondentul MEDIAFAX, într-o conferinţă de presă la finalul Congresului UDMR, de ce a fost nevoie de hotărârea privind simbolurile proprii ale comunităţii maghiare din România, Kelemen Hunor a spus că toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, lucru care nu e o dramă, ci ar trebui să fie normalitatea, realitatea.

”În ultima perioadă au fost iniţiative şi hotărâri inexplicabile din partea autorităţilor şi a unor judecători prin care au fost sancţionaţi primari şi oameni care au folosit aceste simboluri cu toate că legea permite acest lucru. Eu cred că într-o Europă modernă, unde interculturalitatea este o realitate, folosirea simbolurilor comunitare şi naţionale nu trebuie să nu fie intezisă. Am considerat să spunem pentru toată societatea care sunt simbolurile pe care vrem să le folosim în deplină libertate, fără sancţionarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roşu, alb, verde. E un gest absolut firesc. Toate comunităţile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, nu e o dramă, ar trebui să fie normalitatea, realitatea. Noi am vrut să transmitem către societatea românească acest mesaj şi rugămintea, <Oameni buni, acceptaţi să folosim în deplină libertate, fără sancţiuni, aceste simboluri care ne caracterizează, ne definesc şi fac parte din identitatea noastră etnică>”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că până când steagul secuiesc nu a fost atacat şi nu au început să fie amendaţi primarii din Secuime, la casele oamenilor rar se vedea arborat drapelul Ţinutului Secuiesc, dar când au fost aplicate amenzile, solidaritatea a însemnat că pe fiecare casă şi poartă steagul a fost arborat.

”Este clar ce vor şi cred oamenii despre aceste lucruri. Important este că nu vedem nicio problemă, legislaţia permite, acordurile semnate şi ratificate de România permit acest lucru, nemaivorbind de bunul simţ”, a mai spus liderul Uniunii.

Întrebat, mai departe, dacă hotărârea ar putea schimba viziunea justiţiei privind sancţionarea celor care utilizează simbolurile comunităţii maghiare, liderul Uniunii a răspuns că nu ştie.

”Există hotărâri şi hotărâri. O amendă a prefectului de Covasna, de sancţionare a doi primari, a fost anulată de instanţă, a fost o decizie corectă. Un anumit judecător a spus că trebuie amendă pentru cei care pun steaguri. Nu există o viziune unitară în justiţie la nivel de judecători. Trebuie să spunem că nu avem scopuri ascunse când vorbim de steaguri şi de drepturile noastre. Suntem cetăţeni loiali, plătim impozite şi avem drepturi conform Constituţiei şi acordurilor semnate, votate în Parlament”, a explicat Kelemen.

Întrebat, în continuare, ce paşi va face UDMR legat de simbolurile proprii, Kelemen Hunor a spus că urmează să fie modificată legislaţia.

”Anul trecut şi acum doi ani au fost modificări, nuanţe în legislaţia noastră, votate în Parlamentul României. Probabil urmează să mai facem amendamente la acele legi care, atunci când au fost votate, erau clare, intenţia legiutorului fiind clară. Aceste simboluri pot fi folosite de toate comunităţile etnice. Între timp au apărut interpretări ale legii, dar dacă noi observăm că sunt probleme privind interpretarea legislaţiei este obligaţia noastră să amendăm legislaţia. Nu trebuie să dai amenzi pentru oameni care ce fac, fac rău cuiva? Omoară pe cineva, iau ceva de la cineva, de la români, de la maghiari? Nu. Să încercăm să intrăm în normalitate”, a conchis preşedintele UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici