UDMR vrea facilităţi la pensionarea femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani

Parlamentarii UDMR susţin ca, odată cu modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii iniţiată de Guvern, să fie introdusă o facilitate pentru femeile care cresc copii până la vârsta de 15 ani, respectiv să li se scadă un an din vârsta de pensionare pentru fiecare copil crescut.

573 afișări
Imaginea articolului UDMR vrea facilităţi la pensionarea femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani

UDMR vrea facilităţi la pensionarea femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani (Imagine: Shutterstock)

Anunţul a fost făcut, joi, de senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea.

"Cele 29 de organizaţii judeţene de femei ale UDMR care funcţionează la nivel naţional au propus, iar parlamentarii UDMR au acceptat să propună o modificare a proiectului prin care Guvernul doreşte să schimbe Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, în sensul egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. Pe lângă schimbările propuse de Guvern, care vizează creşterea graduală a vârstei de pensionare şi stagiului complet de cotizare, până în 2030, UDMR doreşte ca din vârsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani să se scadă un an pentru fiecare copil crescut, dacă au stagiul complet de cotizare", a spus senatorul Rozalia Biro.

Parlamentarul UDMR a afirmat că modificarea Legii 263/2010 a fost iniţiată de Guvern în scopul egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, în contextul în care în Uniunea Europeană criza financiară şi economică a determinat creşterea cheltuielilor în sistemele publice de pensii, pe fondul creşterii numărului pensionarilor şi a speranţei de viaţă.

"Banca Mondială a făcut o evaluare potrivit căreia în Uniunea Europeană vom simţi o scădere a numărului de contribuabili la sistemul pensiilor publice, cu 16 la sută în perioada 2010-2060 şi o creştere, concomitent, a numărului pensionarilor, cu 15 la sută, ceea ce va face să se accentueze deficitul sistemelor de pensii până la 12 la sută din Produsul Intern Brut al UE", a explicat senatorul UDMR.

Biro a adăugat că "aceste cifre trebuie să determine măsuri care nu sunt nicidecum populare, între care cea mai importantă este creşterea vârstei de pensionare spre 65-70 de ani".

"În acest context, Guvernul face propunerea de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, pentru creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor, până în anul 2030, de la 59 la 65 de ani", a spus Biro.

Ea a afirmat că în România, în prezent, vârsta de pensionare a femeilor este de 59 de ani şi 65 de ani pentru bărbaţi, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 28 ani şi va creşte anul viitor la 30 de ani, iar stagiul minim de cotizare va creşte, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, de la 13 la 15 ani în cursul anului viitor.

"În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru femei şi pentru bărbaţi, stagiul de cotizare complet de 45 de ani, iar cel minim de 30 de ani. În Italia, femeile se pensionează la 60 de ani şi bărbaţii la 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 41 de ani pentru femei şi 42 de ani pentru bărbaţi, iar cel minim, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 20 ade ni", a arătat senatorul UDMR.

Cu toate acestea, motivând că în Uniunea Europeană "viaţa este mai liniştită şi mai calmă", în timp ce în România "uzura oamenilor, fizică şi psihică, e mult mai mare", senatorul UDMR a afirmat că este nevoie şi de o facilitate pentru acele femei care cresc copii, deoarece astfel se stimulează natalitatea, deci creşterea numărului de contribuabili la sistemele publice de pensii, cât şi diminuarea muncii la negru, prin faptul că femeile vor avea interesul să aibă stagii complete de cotizare.

"Organizaţia de Femei a UDMR ţine cont de toate aceste lucruri, de recomandările Comisiei Europene şi de procesele incontestabile care au loc în Europa în ce priveşte îmbătrânirea populaţiei şi creşterea deficitelor de pensii, dar susţine această facilitate pentru femeile care cresc copii până la vârsta de 15 ani. Chiar dacă adoptarea acestei facilităţi va avea implicaţii financiare serioase, considerăm că ar fi o măsură echitabilă", a argumentat senatorul UDMR.

Potrivit Rozaliei Biro, atât proiectul Guvernului pentru modificarea Legii sistemului public de pensii, cât şi iniţiativa UDMR, vor ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor "probabil într-o săptămână sau două".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici