Udrea către Mazăre: Construiţi legal, domnule primar. Acesta reacţionează: Mă fugăriţi de şase ani

Ministrul Elena Udrea a anunţat, la Constanţa, că se lucrează la un PUZ prin care construcţiile aflate la mai puţin de 300 de metri de ţărm să fie expropriate şi apoi demolate şi i-a reproşat lui Mazăre că a permis construcţii ilegale pe plaje, discuţia transformându-se într-o ceartă între cei doi.

96 afișări
Imaginea articolului Udrea către Mazăre: Construiţi legal, domnule primar. Acesta reacţionează: Mă fugăriţi de şase ani

Udrea către Mazăre: Construiţi legal, domnule primar. Acesta reacţionează: Mă fugăriţi de şase ani (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Primăriile au permis construcţii ilegale pe plaje, deci sunt puţine şanse să ne aşteptăm ca primarii să le demoleze după ce le-au permis. Ca atare, Guvernul a luat măsura ca toate construcţiile ilegale din staţiunile turistice să fie demolate de către MDRT, deşi ne-ar fi ajutat foarte mult dacă primarii respectau legea şi nu permiteau astfel de construcţii sau dacă le-ar fi demolat ei înşişi, pentru că au astfel de atribuţii. Ca urmare, ministerul a demolat toate construcţiile ilegale, după care vom începe exproprierea construcţiilor care sunt deja aşezate pe plajă, după un Plan Urbanistic Zonal care acum se execută de către specialişti", a declarat ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, la Prefectura Constanţa, unde a semnat, miercuri, alături de primarul Radu Mazăre, un contract pentru construcţia unei parcări supraetajate.

Ministrul Turismului a mai spus că degeaba au fost demolate anul trecut, în primăvară, toate construcţiile ilegale, pentru că peste vară acestea au fost ridicate la loc.

"Anul trecut noi am oprit demolările în momentul în care a început sezonul. Peste sezon s-a construit totul înapoi, sub ochii îngăduitori ai primăriei, iar noi a trebuit să ne întoarcem în toamnă şi să o luăm de la capăt. Am demolat în toamnă lucrări care se refăcuseră peste vară, la fel de ilegal ca atunci când le demolasem iniţial, şi am continuat şi în această primăvară. Acum, din câte ştiu, în Constanţa s-au demolat toate construcţiile ilegale aşezate în zona de 200 de metri de la ţărm. (...) Deci dacă vorbim despre dezastrul urbanistic de pe litoral, trebuie să discutăm cu primarii din staţiunile respective", a mai spus Udrea.

Ea a amintit şi de procesul câştigat, prin care a atacat Planul de Urbanism Zonal al staţiunii Mamaia.

"Atribuţiile noastre se limitează la a aviza planul de urbanism pe care o autoritate publică locală doreşte să şi-l aprobe. Dumneavoastră nu aţi trimis planul de urbanism la avizat, vi l-am atacat în instanţă, prin Prefectură, şi am câştigat procesul", a spus ministrul Turismului.

Radu Mazăre a reacţionat imediat la această declaraţie: "Da, în primă instanţă. Tot ce însemană construcţii în Mamaia şi care ar mai putea să fie, dacă vom câştiga procesul definitiv, mi se datorează mie. Tot ce înseamnă dezvoltarea sau nedezvoltarea staţiunii Mamaia mi se datorează mie. Mai mult decât atât, trebuie să ştiţi că acest PUZ care este atacat în instanţă este făcut în conformitate cu studiul realizat la comanda şi plătit de Guvernul României, în 2007 - 2008, de către Organizaţia Mondială a Turismului. Tot ceea ce regăsiţi în acest PUZ este la recomandarea OMT, inclusiv clădiri înalte, zone de distracţie".

Elena Udrea a susţinut că în studiul respectiv s-a recomandat şi ca în staţiunea Mamaia să existe "accente de înălţime de 22 de etaje", dar numai cu respectarea legii.

"Există Legea 597 din 2001 care interzice orice construcţie definitivă sau provizorie într-o limită de 300 de metri de la apă, de la val. Faptul că un studiu spune că în Mamaia se pot construi, ridica, imobile de 22 de etaje este una, faptul că dumneavoastră le-aţi amplasat acolo unde este ilegal, este alta", a spus ministrul Turismului.

Mazăre i-a răspuns Elenei Udrea că, atât timp cât va fi primar, se va bate pentru a se construi la Mamaia.

"Dumneavoastră sunteţi pentru a nu se mai construi în Mamaia, eu sunt şi am să mă bat, cât sunt primar, pentru a se construi în Mamaia. V-am spus şi dumneavoastră că Monte Carlo, unde este construcţie lângă construcţie, este cea mai scumpă şi cea mai dorită destinaţie de pe tot mapamondul. Şi eu am fost de aceeaşi părere cu cei de la OMT. Poate dă Dumnezeu şi câştigăm şi PUZ-ul în instanţă definitiv", a replicat Radu Mazăre.

El a primit imediat un răspuns din partea Elenei Udrea.

"În mod sigur cei de la Organizaţia Mondială nu au recomandat să desfiinţaţi parcările ca să daţi autorizaţie de construire, să afectaţi spaţiile verzi. Ei au spus că da, se poate construi şi cu accente de 22 de etaje. Dar probabil că nu trebuia să construiţi atât de mult până în momentul ăsta, ca să vă puteţi permite 22 de etaje în Mamaia. Una peste alta, solicitarea noastră este să construiţi legal domnule primar; În rest faceţi ce vreţi. Numai staţi în cadrul legii, nu ieşiţi în afara ei, atâta tot", a afirmat Elena Udrea.

Radu Mazăre a ţinut însă să aibă ultimul cuvânt, şi, în timp ce se pregătea să părăsească sala în care a avut loc conferinţa, i-a transmis ministrului Turismului că el acţionează numai legal: "Doamnă, eu stau în cadrul legal. Că mă fugăriţi de şase ani şi n-aţi reuşit să-mi faceţi nimic".

Tribunalul Constanţa a anulat, la sfârşitul lunii noiembrie 2010, PUZ-ul staţiunii Mamaia, în urma unei acţiuni în instanţă a Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, care constatase o serie de neconformităţi în aprobarea PUZ Mamaia, acesta fiind aprobat în lipsa avizelor de la Ministerul Turismului, MApN, MAI, SRI şi DADL. De asemenea, a fost constatată şi lipsa procesului-verbal de delimitare a Zonei Costiere. PUZ-ul staţiunii Mamaia fusese aprobat de consilierii locali în luna 2009.

Guvernul va desfiinţa în perioada imediată toate construcţiile finalizate sau în curs de execuţie cu încălcarea legii, amplasate în zona de coastă a Mării Negre, pe terenuri proprietate publică sau privată, şi va majora de zece ori cuantumul amenzilor aplicate pentru astfel de construcţii ilegale.

Desfiinţarea construcţiilor va fi dispusă printr-o ordonanţă de urgenţă care va modifica Legea 597/2001 privind autorizarea construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre şi care va intra în vigoare în termen de zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial, avându-se în vedere că sezonul estival începe la 1 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici