Udrea: În toată ţara este un dezastru urbanistic

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, la Constanţa, că specialiştii instituţiei lucrează la o nouă lege a construcţiilor întrucât există foarte multe imobile ridicate ilegal, nu doar pe litoral, ci şi în restul ţării, fiind un "dezastru urbanistic".

44 afișări
Imaginea articolului Udrea: În toată ţara este un dezastru urbanistic

Udrea: În toată ţara este un dezastru urbanistic (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Lucrăm la o nouă lege a construcţiilor, un cod al urbanismului în România pentru că situaţia de pe litoral este generalizată în toată ţara. Găseşti construcţii ilegale şi lucrul acesta a părut firesc timp de 20 de ani. Dorinţa de a construi după '89 a fost atât de mare şi înţelegerea autorităţilor pentru cei care au construit chiar şi fără să respecte legea a fost atât de mare încât s-a ajuns la un dezastru urbanistic în toate oraşele României, în toate zonele turistice nu numai pe litoral", a declarat Elena Udrea, vineri seară, la Constanţa, unde a participat la şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PDL.

Udrea a spus că la noua lege se lucrează cu ajutorul unor specialişti francezi, dar că până când aceasta va fi gata ministerul va interveni, de la începutul săptămânii viitoare, pentru demolarea construcţiilor ilegale de pe litoral.

"Lucrăm cu sprijinul specialiştilor francezi, avem de partea noastră societatea civilă. Până vom finaliza această lege va mai dura şi de aceea încercăm să rezolvăm problemele punctual, cum sunt cele de pe litoral. Astfel, de luni încolo cei care au crezut că e de glumă şi au crezut că doar ne-am plimbat pe aici pe litoral să înţeleagă că nu este de glumă şi chiar vom pune în practică litera legii", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Elena Udrea a explicat că s-a ajuns în situaţia ca ministerul să intervină în demolarea construcţiilor ilegale de pe litoral deoarece până în prezent nu au fost luate măsuri în acest sens.

"De o lună de zile nu demolează nimeni. Am venit aici, am făcut un comitet de urgenţă, un comitet de intervenţie şi am zis că facem ordine şi toată lumea a crezut că facem ordine. Când au văzut că nu reuşim şi nu avem niciun fel de autoritate şi nici legea nu ne sprijină, au început să ne râdă în faţă şi fiecare şi-a văzut mai departe de treabă şi au continuat să construiască fără autorizaţie sub nasul nostru. Astfel că singura soluţie pe care am identificat-o a fost să solicit în guvern ca ministerul pe care îl conduc să preia atribuţiile de desfiinţare a lucrărilor ilegale deoarece înainte de această Ordonanţă se putea face această desfiinţare de către primării. Primăriile, în schimb, pe litoral, din diverse motive, au permis timp de 20 de ani să se construiască. Era greu acum să le ceri să dărâme. Le-a fost foarte greu să pună în practică legea, cred că le va fi mai uşor acum că a venit ministerul în sprijinul lor", a adăugat Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului declara, sâmbăta trecută, că una dintre principalele probleme ale litoralului românesc o reprezintă modul haotic în care s-a construit în ultimii 20 de ani, în unele cazuri de către "persoane de la Bucureşti, cu influenţă şi cu foarte mulţi bani".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici