UE a lansat prima FLOTĂ de aeronave de combatere a incendiilor forestiere

Comisia Europeană a lansat, miercuri, prima flotă de aeronave de combatere a incendiilor în cadrul noului sistem „rescEU” pentru gestionarea dezastrelor naturale, informează instituţia. Până în prezent, şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor vor face parte din flotă.

717 afișări
Imaginea articolului UE a lansat prima FLOTĂ de aeronave de combatere a incendiilor forestiere

UE creează flota de aeronave de combatere a incediilor forestiere

Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, până acum, flota rescEU are în componenţă şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor, iar CE colaborează cu ţările participante pentru includerea unor active suplimentare în următoarele săptămâni.

„RescEU reprezintă un răspuns concret, la nivel european, menit să îi ajute pe numeroşii noştri cetăţeni care se confruntă cu ameninţarea dezastrelor naturale. Am fost cu toţii şocaţi, ca europeni, de numărul mare de oameni care şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor forestiere care au afectat zone din Portugalia până în Grecia. Solidaritatea europeană trebuie să aibă ca obiectiv protejarea cetăţenilor şi acordarea de sprijin reciproc în momentele dificile. RescEU oferă soluţii practice şi este o acţiune fermă de concretizare a solidarităţii europene”, a declarat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, potrivit sursei citate.

La rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Christos Stylianides a spus că sistemul rescEU este „o plasă de siguranţă suplimentară în perioade de criză”.

„Incendiile forestiere nu aşteaptă. Pentru a salva vieţi şi a proteja cetăţenii, UE şi statele sale membre şi-au unit forţele, iar rescEU a devenit realitate. Odată cu rescEU am creat o plasă de siguranţă suplimentară în perioade de criză. Sunt foarte mândru că flota noastră europeană de combatere a incendiilor forestiere va deveni realitate în această vară. Doresc să le mulţumesc tuturor statelor participante care au contribuit la această flotă, permiţându-ne astfel să fim cât mai bine pregătiţi pentru sezonul incendiilor din acest an”, a afirmat Christos Stylianides.

Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere în ultimii ani, şi-au pus deja avioanele şi elicopterele la dispoziţia flotei de tranziţie rescEU pentru 2019. Activele iniţiale constau în: 2 aeronave din Croaţia, 1 aeronavă din Franţa, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania şi 6 elicoptere din Suedia.

Pe lângă crearea flotei rescEU, Comisia Europeană îşi consolidează capacităţile de monitorizare şi de coordonare în vederea pregătirii pentru sezonul incendiilor forestiere.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al UE, care funcţionează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 va fi consolidat cu o echipă de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experţi din statele membre în timpul verii.

Pe tot parcursul verii, ERCC va organiza în mod regulat videoconferinţe cu statele membre, pentru a face schimb de informaţii cu privire la riscul de incendii în întreaga Europă. Sistemul de sateliţi Copernicus al UE va fi utilizat pentru a cartografia urgenţele în materie de incendii forestiere.

Toate statele membre ale UE, plus ţările partenere, au participat la reuniunea anuală privind incendiile forestiere care a avut loc la Bruxelles în vederea pregătirii pentru următorul sezon de incendii forestiere.

În ultimele luni, au avut loc mai multe exerciţii pe teren legate de incendiile forestiere. Printre acestea se numără exerciţiile MODEX de protecţie civilă şi de combatere a incendiilor forestiere, cu participarea unor experţi şi echipe de salvare din diferite ţări ale UE, care s-au desfăşurat pe insula Cres, în Croaţia, în perioada 7-10 aprilie 2019. Alte exerciţii au avut loc la Split, în Croaţia, şi la Aix-en-Provence, în Franţa.

Pe termen lung, obiectivul este de a adăuga capacităţi şi active suplimentare şi de a crea o rezervă rescEU mai puternică.

În ultimii ani, Europa a fost martora unor grave catastrofe naturale şi provocate de om: incendiile forestiere, inundaţiile, furtunile şi cutremurele s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. În 2018, acestea au provocat peste 100 de morţi. Pentru a proteja mai bine cetăţenii în dificultate, rescEU consolidează capacitatea colectivă a Uniunii de prevenire, pregătire şi răspuns împotriva dezastrelor care vor afecta societăţile noastre de acum înainte.

Mecanismul de protecţie civilă al UE s-a bazat până acum pe un sistem prin care UE coordonează contribuţiile voluntare ale statelor participante în sprijinul unei ţări care a solicitat asistenţă. Ofertele de asistenţă sunt coordonate de către Centrul european de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă, cu sediul la Bruxelles. În ultimii ani, condiţiile meteorologice extreme şi noi forme de ameninţări emergente au solicitat la maximum capacitatea statelor membre de a se ajuta reciproc, mai ales în situaţiile în care mai multe state membre se confruntă simultan cu acelaşi tip de dezastru.

În cazurile în care nu sunt disponibile resurse sau resursele care pot fi mobilizate sunt limitate, UE nu dispunea de o capacitate de rezervă pentru a acorda asistenţă statelor membre care nu mai puteau face faţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici