UE încearcă să inverseze "declinul alarmant" al numărului de albine şi al altor insecte polenizatoare

Uniunea Europeană a anunţat, marţi, propuneri pentru a încerca să inverseze "declinul alarmant" al numărului de albine şi al altor insecte care polenizează culturile din blocul comunitar, inclusiv prin recompensarea agriculturii ecologice.

1138 afișări
Imaginea articolului UE încearcă să inverseze "declinul alarmant" al numărului de albine şi al altor insecte polenizatoare

Comisia Europeană a declarat că o revizuire a unei iniţiative din 2017 a UE privind polenizatorii a arătat că există lacune şi că este necesar să se abordeze "provocări semnificative" prin noi măsuri.

Propunerea solicită promovarea agriculturii - ecologice sau nu - care protejează insectele polenizatoare, reducerea pesticidelor, o mai bună monitorizare a populaţiilor de polenizatori şi o mai bună conservare a habitatelor, inclusiv în zonele urbane, potrivit France 24.

În joc este o mare parte din producţia agricolă a Uniunii Europene

Comisia estimează că polenizatorii, în principal albine, dar şi molii, gândaci şi alte insecte, contribuie cu aproximativ cinci miliarde de euro pe an la producţia alimentară a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, practicile agricole intensive, pesticidele, poluarea, schimbarea destinaţiei terenurilor, introducerea altor specii şi schimbările climatice au afectat grav populaţiile lor.

"În ultimele decenii, insectele polenizatoare au înregistrat un declin dramatic în ceea ce priveşte diversitatea şi abundenţa, multe dintre ele fiind ameninţate cu dispariţia", a transmis Comisia într-un comunicat.

Propunerea Comisiei Europene, adresată Parlamentului European şi celor 27 de state membre ale UE, urmăreşte să inverseze declinul polenizatorilor până la sfârşitul acestui deceniu. Ea se concentrează asupra populaţiilor sălbatice de albine şi a altor polenizatori, deoarece UE dispune de alte instrumente menite să sprijine fermele de albine.

De asemenea, programul este conceput pentru a funcţiona în paralel cu sistemul de subvenţii agricole al UE, numit politica agricolă comună, prin recompensarea fermierilor care aplică metode durabile.

Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, a declarat că, "în cazul polenizatorilor, aceste mici insecte vor defini viitorul naturii şi securitatea alimentară pe termen lung".

El a declarat că speră ca măsurile luate de UE pentru salvarea lor "să poată inspira acţiuni similare în întreaga lume".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici