Ultimele două CUTREMURE s-au produs la distanţe diferite şi sunt independente unul de celălalt. Ce spun seismologii despre posibilitatea de intensificare a activităţii tectonice în zona Vrancea

Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a explicat pentru MEDIAFAX că seismul de miercuri dimineaţă este independent de cel care a avut loc marţi, iar cele două cutremure nu prevestesc o activitate mai intensă în Vrancea.

7298 afișări
Imaginea articolului Ultimele două CUTREMURE s-au produs la distanţe diferite şi sunt independente unul de celălalt. Ce spun seismologii despre posibilitatea de intensificare a activităţii tectonice în zona Vrancea

Ultimele două CUTREMURE din Vrancea s-au produs la distanţe diferite şi sunt independente unul de celălalt. Seismolog INFP: Nu prevestesc o activitate mai intensă de acum

"Cele două seisme nu au nicio legătură, cel de 4,6 a avut loc la 90 km adâncime, iar cel 4,9 este situat la 132 de km adâncime, distanţa între ele este de un km, iar într-o reprezentare tridimensională distanţa este de 40 de km. Nu s-au condiţionat unul pe altul, cel de 4,9 nu este replica celui de 4,6 pentru că o replică este întotdeauna mai mică decât cutremurul principal. În istoria zonei Vrancea, sunt perioade în care activitatea seismică este mai intensă, însă şi perioade în care activitatea este mai puţin reprezentativă pentru cutremurele de peste 4 şi chiar peste 3", a declarat Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

TITLURILE ZILEI

Seismologul a explicat că nu vom asista, în viitor, la un cutremur cu o magnitudine mai mare de cinci pe scara Richter, precizând că sunt seisme care sunt cu greu resimţite de către populaţie.

"Aceste seisme nu anunţă sfârşitul cutremurelor în zona Vrancea şi nici nu prevestesc o activitatea mai intensă de acum încolo. Aceste cutremure sunt independente şi nu ne arată nicio condiţionalitate cu privire la producerea unui cutremur mai mare de 5. Intensitatea se referă la efectele asupra oamenilor şi clădirilor, iar magnitudinea se referă la energia eliberată în focar. Nu trebuie să ne temem de niciuna dintre cele două noţiuni. Cutremurele acestea sunt foarte slabe, simţite doar de oameni care se află în repaus sau la etajele superioare, peste şase", a menţionat Mihai Diaconescu.

Un cutremur cu magnitudinea 4,9 pe scara Richter a avut loc, miercuri dimineaţa, la ora 05.32, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 132.5 kilometri, potrivit datelor înregistrate de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu(15km), Covasna(41km), Întorsura Buzăului(43km), Mizil(52km), Vălenii de Munte(53km).

Marţi după-amiază, în judeţul Buyău a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,6 pe scara Richter, la 96 de km adâncime, după ce, iniţial, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, anunţase că seismul a fost de 4,4 şi la o adâncime de 120 de km.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici