Un artist din Galaţi înfruntă coronavirusul cu măştile populare pe care le-a creat. „M-am gândit să fac şi eu haz de necaz"

Un gălăţean face haz de necaz în timpul epidemiei de COVID-19 şi utilizează măştile populare pe care le confecţionează pentru a alunga virusul. El îi sfătuieşte însă pe români să asculte sfaturile autorităţilor. „Vom trece mai uşor dacă suntem ascultători şi cumpătaţi”, susţine artistul.

343 afișări
Imaginea articolului Un artist din Galaţi înfruntă coronavirusul cu măştile populare pe care le-a creat. „M-am gândit să fac şi eu haz de necaz"

Un artist din Galaţi înfruntă coronavirusul cu măştile populare pe care le-a creat: M-am gândit să fac şi eu haz de necaz

Departe de oraşul Galaţi, în atelierul pe care l-a construit în satul Şiviţa, maestrul Paul Buţa este înconjurat de măşti populare. Are peste 1.500 de astfel de obiecte pe care s-a gândit să le folosească pentru a face haz de necaz în plină epidemie.

„În această perioadă când toată lumea vorbeşte despre măşti m-am gândit să fac şi eu haz de necaz. De măşti mă ocup şi eu, doar că nu de măştile care sunt la ordinea zilei, ci despre măştile care se jucau cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu numai. M-am gândit că tot sunt la curte, mulţumesc lui Dumnezeu, să mă apuc să completez alaiurile mele de măşti cu aceşti dimoni, aşa cum spuneau strămoşii noştri, folosind tot felul de materiale, cu coarne naturale, dinţii din fasole sau din pene, ochii din cârpă, tot felul de cârpe, materiale şi scheletul măştii se face din acest pănuş de porumb”, povesteşte artistul.

Paul Buţa face şi o demonstraţie a felului în care pot fi alungate spiritele rele.

„Facem masca, toate măştile sunt funcţionale, o punem pe cap, luăm şi bâta de aici, care este făcută special pentru asta şi începem...”, explică el.

Paul Buţa are măşti şi pentru persoanele pretenţioase, „fabricate din blană şi cârpe”.

„Singurul lucru, trebuie să schimbăm structura sau expresivitatea măştii, mai de hlizit, mai de afurisit, mai de cărpănos, de om sluţit sau om sucit, de aghiuţă, michiduţă şi tot felul de categorii de demoni. Şi cam aşa le folosim, nu mai sunt probleme, putem să le jucăm cât vrem noi”, a spus maestrul.

La final, creatorul de măşti are un sfat pentru români: „Având în vedere că aşa îi şade bine românului să fie de şagă şi să ştie să facă haz de necaz, totuşi sfatul meu este să ascultăm acum autorităţile pentru că, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu siguranţă vom trece peste această perioadă, însă poate vom trece mai repede dacă suntem ascultători şi cumpăniţi, pentru că ăsta era termenul folosit de bătrâni: cumpătare în toate”.

Măştile lui Paul Buţa sunt inspirate din personaje tradiţionale, vesele sau triste, dar şi din animale, fiinţe fantastice şi diverse simboluri, superstiţii şi ritualuri ancestrale. Acestea sunt construite din lână, blană, legume uscate şi materiale textile. Artistul spune că pentru realizarea măştilor nu a investit foarte mulţi bani şi că din această activitate nu se poate face o afacere. Pentru realizarea unei măşti, Paul Buţa lucrează câteva ore, câteva zile sau chiar câteva săptămâni, dacă nu găseşte materiale şi inspiraţie.

Paul Buţa a realizat aproximativ 1.500 de măşti în atelierul „Vatra cu dor” din localitatea gălăţeană Şiviţa. Acestea sunt admirate de vizitatorii atelierului dar, frecvent, măştile participă la expoziţii organizate în oraşe din toate colţurile lumii.

Pe lângă pasiunea care l-a transformat în unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de măşti din România, Paul Buţa este etnolog şi documentarist la Centrul Cultural Dunărea de Jos şi actor şi regizor la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici