Un bursuc înfometat a dezgropat cea mai mare colecţie de monede romane descoperită vreodată în Spania

  • Se crede că un bursuc înfometat a dezgropat cea mai mare colecţie de monede romane care a fost descoperită vreodată în nordul Spaniei, spun rapoartele.
  • Comoara a fost descoperită în apropierea bârlogului unui animal din municipiul Grado, Asturias.
7027 afișări
Imaginea articolului Un bursuc înfometat a dezgropat cea mai mare colecţie de monede romane descoperită vreodată în Spania

Se crede că animalul a descoperit comoara în timp ce căuta cu disperare hrană iarna trecută, una aspră. Ninsori abundente au afectat regiunea când furtuna Filomena a lovit anul trecut.

Într-o încercare disperată de a găsi ceva hrană, se crede că animalul, despre care cercetătorii cred că ar putea fi un bursuc,şi-a introdus picioarele într-o mică crăpătură de lângă refugiul său. Dar nu a găsit niciun folos pentru monedele vechi şi a abandonat unele dintre piese în faţa bârlogului său, notează BBC.

Cele 209 piese au fost găsite apoi de doi arheologi când au mers să viziteze peştera La Cuesta cu un locuitor din zonă, potrivit unui raport publicat recent într-un jurnal de arheologie.

Colecţia de monede s-a dovedit a fi o „descoperire excepţională” datând între secolele III şi V d.Hr. Cercetătorii au adăugat că este cel mai mare tezaur de monede romane găsit până în prezent într-o peşteră din nordul Spaniei.

Alte comori au fost găsite în pădurile dese din Grado. În anii 1930, în zonă au fost găsite şi 14 monede de aur datând din timpul domniei lui Constantin I, un împărat roman care a domnit între 306 şi 337 d.Hr.

Proiectul de cercetare, finanţat de departamentul cultural al provinciei Asturias, este la prima etapă, iar cercetătorii speră să se întoarcă în zonă pentru a face mai multe excavaţii. Dar deocamdată, doar bursucul ştie dacă mai există comori de găsit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici