Un condamnat la moarte în SUA, salvat in extremis de la execuţie

  • Execuţia lui Julius Jones a fost cu oprită cu doar câteva ore înainte de a fi pusă în aplicare.
  • Bărbatul susţine că nu a comis crima de care este acuzat.
  • Guvernatorul statului american Oklahoma a oprit execuţia unui condamnat la moarte cu doar câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc.
1543 afișări
Imaginea articolului Un condamnat la moarte în SUA, salvat in extremis de la execuţie

Julius Jones, 41 de ani, fusese condamnat la pedeapsa capitală pentru o crimă care a avut loc în urmă cu 22 de ani şi pe care el susţine că nu a comis-o, scrie Reuters.

Execuţia urma să aibă loc joi, la ora 16.00, iar guvernatorul Kevin Stitt a primit o serie întreagă de apeluri să oprească punerea ei în aplicare. Comitetul statal pentru amnistie şi liberări condiţionate a adoptat la începutul lunii noiembrie o recomandare către guvernator ca pedeapsa capitală să fie transformată în închisoare pe viaţă. Recomandarea a fost adoptată cu voturi 3 la 1.

Guvernatorul i-a comutat joi pedeapsa capitală la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de liberare condiţionată, potrivit CNN. Decizia guvernatorului a venit după ce a „revăzut materialele prezentate de toate părţile implicate”, potrivit unei postări a acestuia pe Twitter.

Inclusiv vedete, printre care Kim Kardashian West, dar şi lideri religioşi şi congresmeni au pus la îndoială vina lui Jones şi i-au cerut guvernatorului să-i comute pedeapsa.

Miercuri dimineaţă, zeci de elevi de la mai multe licee din Oklahoma City au demonstrat pe străzile oraşului, cerând clemenţă pentru Julius Jones.

Julius Jones, 41 de ani, care a fost condamnat pentru împuşcarea în maşina sa a unui director de asigurări, Paul Howell, în timpul unei tentative de jaf, se numără printre cei cinci condamnaţi care au obţinut suspendarea execuţiei din partea unei instanţe formate din trei judecători, pe 27 octombrie.

Însă Curtea Supremă a SUA a anulat suspendările a doua zi, permiţând reluarea execuţiilor pentru prima oară după 2015, iar unul dintre cei cinci a fost executat câteva ore mai târziu. El contestase protocolul de execuţie prin injectarea a trei substanţe ca fiind inuman, însă statul a refuzat să-i amâne execuţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici