Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală - VIDEO şi GALERIE FOTO

Un cutremur imaginar de 7,5 grade pe scara Richter, care a afectat mai multe zone din Capitală şi a ucis sute de oameni, a mobilizat, într-un exerciţiu care a testat capacitatea de intervenţie, 40 la sută din forţele disponibile din toate instituţiile care acţionează în situaţii de urgenţă.

170 afișări
Imaginea articolului Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală - VIDEO şi GALERIE FOTO

Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

GALERIE FOTO

Potrivit scenariului gândit de autorităţi, cutremurul s-a produs la ora 10.00, în zona Vrancea, unda seismică resimţită în Bucureşti fiind de 6,8 pe scara Richter. Din estimările iniţiale ale autorităţilor, seismul ar fi produs pagube materiale majore şi pierderea a cel puţin 200 de vieţi omeneşti, mai multe clădiri din Capitală prăbuşindu-se şi alte sute fiind afectate de cutremur.

Imediat după producerea cutremurului Prefectul Capitalei a dispus întrunirea de urgenţă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru luarea tuturor măsurilor necesare gestionării corespunzătoare a acestei situaţii, fiind pus în aplicare Planul de Acţiune la nivelul Municipiului Bucureşti în cazul producerii unui seism.

Autorităţile au încercat să se transpună într-o situaţie reală

Echipele specializate ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, împreună cu celelalte instituţii şi agenţii cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de criză, au ieşit în teren şi au acţionat pentru limitarea efectelor dezastrului, în total fiind mobilizate 64 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 11 autoscări de salvări de la înălţime, 11 maşini de descarcerare şi 25 ambulanţe SMURD. De asemenea, a fost ordonată şi suplimentarea efectivelor de jandarmi, poliţie, MApN sau Crucea Roşie.

Deşi a fost vorba doar de un exerceţiu, autorităţile au încercat să se transpună într-o situaţie reală, în faţa Teatrului Naţional Bucureşti fiind amenajat un spital mobil în care zeci de persoane rănite, scoase de sub dărâmături, erau aduse pentru a primi ajutor, dar şi tabere de evacuaţi.

Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală

Clădiri dărâmate şi incendii, posibile situaţii în caz de cutremur

Potrivit scenariului, Centrul Istoric al Capitalei a fost cel mai grav afectat, în această zonă fiind multe construcţii vechi, însă probleme majore au fost semnalate şi pe Bulevardul Magheru, unde o clădire cu trei etaje s-a prăbuşit, iar la parterul imobilului a izbucnit un incendiu, în urma incidentului trei persoane decedând, şase au fost rănite, iar alte 26 au fost surprinse sub dărâmături.

Autorităţile au intervenit cu autospeciale de stingere, autoscară mecanică, o autospecială de iluminat şi descarcerare şi mai multe ambulanţe. Traficul pe Bulevardul Magheru s-a desfăşurat fără probleme, deşi forţele de ordine au blocat o bandă de circulaţie pentru a permite accesul echipelor de intervenţie în zonele afectate.

Echipajele SMURD sau cele ale ISU au intervenit şi pe strada Covaci, din centrul istoric, unde a fost imaginată prăbuşirea unei clădiri cu două etaje şi izbucnirea unui incendiu cu pericol de propagare la o altă clădire cu trei etaje, în urma acestui eveniment murind alte opt persoane, 27 fiind rănite, tot atâtea surprinse sub dărâmături iar alte 103 rămânând fără adăpost.

Incendii au izbucnit şi la alte două clădiri, situate tot în centrul vechi, unde au intervenit Detaşamentul Special de Salvatori şi Detaşamentul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare autospeciale de descarcerare, ambulanţe, autoscară mecanică, autospeciale de stingere a incendiilor şi autospecială victime multiple.

Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală

Prefectura transmite comunicate din 20 în 20 de minute, în astfel de situaţii

Pe parcursul desfăşurării intervenţiei de după cuutremur, Prefectura Bucureşti a transmis, din 20 în 20 de minute, comunicate de presă prin care populaţia a fost informată despre numărul victimelor, pagubele produse dar şi despre măsurile pe care ar trebui să le ia în astfel de situaţii.

Astfel, la o oră de la producerea cutremurului, autorităţile anunţau că zonele cele mai afectate de unda seismică sunt: Bulevardul Magheru, Bulevardul Teodor Pallady, Calea Vitan, Centrul Isoric - strada Covaci şi strada Şelari, Bulevardul Aviatorilor - spitalul I.C. Parhon, şoseaua Kiseleff, strada Traian - Spitalul Caritas, strada Coralilor - operatorul Butan Gaz şi Barajul Lacul Morii.

De asemenea, autorităţile au comunicat un număr de telefon la care cetăţenii ar fi putut anunţa prezenţa unor victime sub dărâmături sau ar fi putut cere informaţii despre cei apropiaţi.

Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală

Tabără pentru sinistraţi, în Parcul Unirii

Pentru preluarea persoanelor care au rămas fără adăpost, autorităţile au amenjat în Parcul Unirii o tabără pentru sinistraţi, dotată cu corturi, cabinete medicale, cabinet psihologic şi cantină.

La finalul exerciţiului, autorităţile au raportat circa 800 de victime şi s-au declarat mulţumite de modul în care s-a desfăşurat exerciţiul.

"Ne-am intrat în rol, ne-am comportat exact ca într-o situaţie reală", a declarat directorul medical de la Serviciul de Ambulaţă al Municipiului Bucureşti, Alice Grasu.

Un cutremur imaginar de 7,5 grade a mobilizat forţele de intervenţie din Capitală

Atănăsoaei: A fost bine, dar este loc şi de mai bine, primăriile cele mai dezinteresate - sectoarele 4 şi 5

Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a explicat că exerciţiul a urmărit viteza de reacţie a autorităţilor, astfel încât într-o situaţie reală numărul de victime să fie cât mai mic.

"A fost bine, dar este loc şi de mai bine. Îmi exprim îngrijorarea pentru că nu toate sectoarele s-au implicat la fel în sprijinirea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă", a declarat prefectul.

El a precizat că primăriile cele mai dezinteresate sunt sectoarele 4 şi 5.

Prefectul a mai spus că va cere primăriilor de sector să doteze corespunzător comitetele locale, astfel încât timpul de intervenţie într-o astfel de situaţie să fie cât mai mic.

Deşi mulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat exerciţiul, reprezentanţii tuturor instituţilor implicate au recunoscut că într-o situaţie reală intervenţia lor ar fi mult mai dificilă.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au precizat că într-o situaţie reală efectele ar fi amplificate şi de alte elemente, cum ar fi traficul din Capitală, prima decizie pe care ar trebui să o ia primăria într-o astfel de situaţie fiind interzicerea transportului individual.

Niciunul dintre reprezentanţii instituţiilor implicate în exerciţiul desfăşurat în centrul Capitalei nu au putut preciza care au fost costurile acestuia.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici