Un donator, singura şansă de supravieţuire: Mărturia unui pacient renăscut în urma unui transplant de rinichi, după şase ani de boală - VIDEO

Bărbatul din Botoşani „renăscut” după şase ani de boală, în urma unui transplant de rinichi, povesteşte că singura sa şansă era să fie compatibil cu un donator în moarte cerebrală. Şansa i-a surâs la Iaşi, abia a cincea oară. În zona Moldovei sunt peste 400 de pacienţi care aşteaptă un rinichi.

623 afișări

Constantin Bezede era de 6 ani pe lista de aşteptare pentru un transplant de rinichi. Singura sa şansă: să fie compatibil cu un donator în moarte cerebrală.

În urmă cu şase ani s-a dus la medicul de familie pentru că nu se simţea bine şi atunci a auzit prima dată de dializă, de insuficienţă renală şi de transplant de rinichi.

„La 31 de ani eu m-am îmbolnăvit. E o vârstă foarte fragedă. Nu am ştiut ce e aia dializa. Am muncit şi din câmpul muncii m-am dus... Nu mă simţeam bine, mă luau crampe şi am zis să merg la medicul de familie. Medicul de familie mi-a spus că trebuie să merg la nefrolog şi am rămas pentru investigaţii. Mi-au spus să rămân până la ora 2. La ora 2 mi-au spus că nu mai plec acasă, deja ureea şi creatinina erau mari. A doua zi dimineaţă mi-au pus cateter şi m-au băgat în dializă”, povesteşte Constantin Bezede.

Primele trei luni au fost cele mai grele, îşi aminteşte bărbatul. Deşi făcea dializă şi i s-a explicat că are nevoie de un transplant, credea că e pe patul de moarte. De trei ori pe săptămână mergea la dializă, singura procedură care îl ţinea în viaţă.

„Foarte greu, foarte greu a fost în primele trei luni pentru mine. Nu ştiam ce e cu mine, eram disperat, nu mă regăseam. Dacă nu ştii ce înseamnă... Mă simţeam rău, că m-am echilibrat foarte greu, cam după un an şi jumătate m-am echilibrat şi am reuşit să fiu în pas cu ceilalţi pacienţi. Eu nu ştiam ce înseamnă dializă, eu mă gândeam numai la moarte. Când am intrat în vestiar prima dată şi m-a luat o doamnă infirmieră de mână, m-a întrebat dacă văd. Am văzut pe acolo tot felul de pacienţi, alţii râdeau, alţii erau de 5 ani, de 7 ani. Eu mă gândeam că mai am vreo două zile şi mor, nu mă gândeam că ajung să fac şi transplant”, îşi aminteşte bărbatul.

Soarta i-a jucat feste, dar până la urmă a tras şi lozul câştigător. De patru ori i-a sunat telefonul, fiind chemat la Iaşi, la analize. Primele dăţi credea că nu mai ajunge până în capitala Moldovei şi a sperat că este compatibil. Însă abia al cincilea drum a fost cel norocos. Unul dintre apeluri l-a primit chiar în ziua de 31 decembrie 2018, atunci însă nu a putut veni la analize pentru că avea o infecţie la o măsea.

„Veneam cu speranţe, pentru că nu sunt omul care să îmi pierd curajul. Am spus, dacă era veneam şi încă de cinci ori de acum încolo. Aşteptam, eram foarte... De fiecare dată mă uitam la telefon, să fie încărcat, să am semnal, îl puneam să aibă semnal. În orice zi, orice oră, că duminică, că e luni, că e sărbătoare, că e Anul Nou, că e Crăciun primeşti telefon. Pe 31 ( n.r decembrie ) anul trecut am primit telefon, nu am putut veni că am avut o infecţie dentară şi nu am putut veni. Nu contează ce e. Domnii doctori îşi fac datoria”, spune Constantin Bezede.

Drumurile până la Iaşi nu l-au descurajat, deşi singura lui şansă era un transplant de la un donator cadaveric, iar în ultimii ani, prelevările de la persoane aflate în moarte cerebrală au fost tot mai puţine.

„Pacientul aflat pe lista de aşteptare de la un donator cadaveric nu mai are nicio şansă. Această intervenţie este ultima lui speranţă, sunt câteva sute de pacienţi care aşteaptă şi pentru care singura soluţie este donarea de la un donator cadaveric, nu avem în schimb alte soluţii pentru ei. Hemodializa ajută la prelungirea vieţii, dar din păcate apar complicaţii asociate bolii şi încet încet speranţa de viaţă a pacientului se scurtează, după 5 ani de zile pe dializă pacientul are şanse foarte mici să mai fie transplantat", a explicat Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului CI Parhon, unitatea medicală în care se face, la Iaşi, transplanul renal.

Telefonul pe care îl aştepta atât de mult a venit pe 31 octombrie.

„La al cincilea telefon pe care l-am primit am zis că mă duc să fac analize şi că mă întorc înapoi. Eram obişnuit. Primele dăţi când veneam aici, parcă nu mai ajungeam. Aveam emoţii până îmi dădea rezultatul dacă suntem compatibili. Era foarte greu. Acum am zis că vin să fac analize şi plec înapoi. Nu m-am gândit că o fi şansa asta aşa de mare. Mi-au spus când m-au dus la masa de operaţii, în sală. Îmi zice <hai, gata, că mergi>, <da’ unde merg?>, zic, <mergi să te operăm, mergi în sala de operaţii>. Atât am reuşit să îmi anunţ fratele. La ora 6 jumate am intrat în sală, m-am urcat pe masă şi de acolo.... am ieşit cu rinichi”, povesteşte Constantin Bezede.

Operaţia a fost un succes. În câteva zile, Constantin Bezede poate pleca acasă. Prelevarea realizată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a mai salvat trei persoane. Un bărbat de 33 de ani din Iaşi, care făcea dializă peritoneală de aproximativ un an şi doi pacienţi din Suceava, care aveau nevoie de transplant de cornee: un bărbat de 45 de ani şi o femeie de 55 de ani.

„Nu este o premieră, dar este o situaţie care ne-am dori-o să fie mai frecventă la Centrul de Transplant de la Spitalul Parhon din Iaşi. Vorbim de o prelevare de la donator cadaveric, în care ambii donatori au rămas în Iaşi şi în care doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare din Iaşi şi din Botoşani au primit o nouă şansă la viaţă. Vorbim de intervenţii efectuate în paralel, vorbim de o echipă de peste 10 medici, plus un număr aproximativ egal de asistenţi şi personal medical care au ajutat ca aceste intervenţii să fie posibilie”, a declarat Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului C I Parhon.

Pentru Constantin Bezede, decizia familiei femeii de 44 de ani a fost şansa unui nou început.

„În primul rând, aş dori să mulţumesc familiei care a donat organele, au pierdut un membru din familia lor, lucru care e foarte dureros, dar în schimb au câştigat alţi membri prin ce au donat. Au salvat vieţi. Aşa mai este o şansă la o viaţă mai bună, că dacă nu s-ar dona organele ... suntem atâţia care aşteptăm pe lista de transplant, suntem foarte mulţi pacienţi şi uite e o şansă”, spune bărbatul.

În ultima vreme, medicii din Centrul Regional de Transplant Iaşi s-au lovit de multe refuzuri ale familiilor celor aflaţi în moarte cerebrală, atunci când au întrebat dacă ar fi de acord cu donarea de organe.

„Cifrele arată că până în noiembrie, practic suntem la sfârşitul anului aproape, sunt 7 donatori cadaverici, şapte intervenţii de la donator cadaveric, jumătate faţă de cifra de anul trecut şi 11 intervenţii de la donator viu, cifră similară cu anii anteriori”, a spus Ionuţ Nistor.

Pe lista de aşteptare, în zona Moldovei sunt peste 400 de pacienţi care aşteaptă un rinichi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici