Video Un etnic rom jură în Biserică sub îndrumarea unui preot; Arhiepiscopia Timişoara a demarat o anchetă

Un bărbat de etnie romă a fost filmat într-o biserică din Timişoara, în timp ce, sub îndrumarea preotului, jură că nu a întreţinut relaţii sexuale cu nora sa. Arhiepiscopia Timişoarei a deschis o anchetă în acest caz, după ce imaginile au apărut pe facebook, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2506 afișări

În filmarea postată pe Facebook, realizată la începutul lunii noiembrie, se poate observa cum în lăcaşul de cult din Timişoara, aflat în zona Lipovei, intră cinci bărbaţi de etnie romă, unul dintre ei fiind acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nora sa.

“El vrea să jure, mă scuzi că spun aici, în faţă, că la noi se spune pă direct, la ţigani, dacă o (...) pe noră-sa”, îi spune unul dintre bărbaţi preotului.

“Nici pe una n-am (...) şi n-am avut dragoste faţă de ea”, răspunde cel acuzat, care se pune în genunchi în mijlocul bisericii, cu mâna pe cruce şi pe Evanghelie.

Apoi, un preot îl învaţă pe bărbatul acuzat cum să jure.

“Şi acum ziceţi aşa: jur în faţa lui Dumnezeu, în faţa lui Hristos, fiind în biserică, că eu, şi vă daţi numele, nu am avut nicio relaţie cu nora mea, că nu am întreţinut relaţii sexuale şi că n-am profitat de ea. Acesta este adevărul şi numai adevărul. Dumnezeu să-mi primească jurământul. Amin. Sărutaţi crucea şi Evanghelia. Aşa să fie cum aţi spus”, spune preotul, iar bărbatul repetă după el.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Arhiepiscopia Timişoarei, a fost demarată o cercetare internă, după ce a fost făcut public, pe Facebook, filmuleţul în care bărbatul de etnie romă este învăţat de preot cum să jure într-o biserică din oraş că nu a întreţinut relaţii sexuale cu nora sa.

“În dimineaţa zilei de 10 ianuarie, o Comisie de la Centrul Eparhial a cercetat la faţa locului aspectele semnalate. Date fiind concluziile desprinse în urma ceretării, preotul Sorin Lungoci şi-a exprimat părerea de rău pentru cele întâmplate şi a precizat că aceasta nu este o practică uzuală a dânsului şi nici a respectivei biserici parohiale. Preotul în cauză a mărturisit, cu părere de rău, că a fost nevoit să cedeze la presiunea exercitată de către cetăţenii care apar în înregistrarea video, din dorinţa de a detensiona situaţia conflictuală şi pentru a evita manifestările violente în lăcaşul de cult”, a transmis Arhiepiscopia Timişoarei.

Potrivit documentului citat, preotul Sorin Lungoci, care apare în înregistrarea video, şi-a înaintat demisia, miercuri, din funcţia de consilier la Centrul Eparhial şi rămâne coslujitor la parohia Timişoara Viile Fabric, fără atribuţii de conducere.

De asemenea, Arhiepiscopia Timişoarei mai comunică faptul că regretă “profund” cele întâmplate şi precizează că astfel de ”jurăminte” nu fac parte din “practica liturgică a Bisericii Ortodoxe”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici