Un europarlamentar PNL îi cere premierului Dăncilă să evalueze activarea mecanismului european de protecţie civilă în cazul pestei porcine

Preşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, este de părere că îngroparea porcilor cu pestă porcină africană nu face decât să pună virusul în conservare şi ar trebui achiziţionat din bani europeni, un incinerator mobil, care costă zeci de mii de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1178 afișări
Imaginea articolului Un europarlamentar PNL îi cere premierului Dăncilă să evalueze activarea mecanismului european de protecţie civilă în cazul pestei porcine

Europarlamentar PNL: Îngroparea porcilor cu pestă nu face decât să pună virusul în conservare

Daniel Buda a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că măsurile actuale, de îngropare a porcilor infestaţi în pământ, nu fac decât să pună virusul pestei porcine africane în conservare şi i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel European, astfel încât să fie achiziţionate incineratoare mobile pentru arderea porcilor sacrificaţi.

„Am o solicitare publică adresată premierului Viorica Dăncilă şi anume să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel european pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, pe care veterinarii o asemuiesc cu Ebola în zona umană, astfel încât prin resursele financiare ale UE să se achiziţioneze incineratoare mobile pentru arderea porcilor sarcrificaţi. Atrag atenţia asupra modului cum se gestionează pesta porcină africană, măsurile actuale nu fac decât să pună virusul în conservare prin îngroparea porcilor infestaţi în pământ. Virusul rezistă mai mulţi ani şi există posibilitatea ca rozătoare, şerpi sau apele pluviale să scoată cadavrele porcilor”, a spus Buda.

Potrivit acestuia, un astfel de incinerator costă zeci de mii de euro, fiind nevoie de ele mai ales pentru comunele situate în zona de sud a României, aparatele putând fi folosite, ulterior, de comunităţile locale şi pentru alte boli ale animalelor.

Eurodeputatul PNL a mai cerut premierului şi demiterea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru modul deficitar de gestionare a problemei pestei porcine africane.

„Ministrul Mediului nu a luat măsuri în vederea reducerii populaţiei de porci mistreţi”, a mai spus Daniel Buda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici