Un focar secundar de gripă aviară, confirmat la o fermă de găini din Maramureş

Un focar secundar de gripă aviară a fost confirmat la o altă fermă de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă din judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat miercuri focarul primar.

618 afișări
Imaginea articolului Un focar secundar de gripă aviară, confirmat la o fermă de găini din Maramureş

Un focar secundar de gripă aviară, confirmat la o fermă de găini din Maramureş

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, cele două ferme de găini situate pe platforma Seini folosesc acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor.

„În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020)”, au anunţat autorităţile sanitar-veterinare.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureş, întrunit de urgenţă, a aprobat măsuri pentru toate fermele aflate pe platformă, 8 de păsări şi una de porci. Astfel, măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută, la fel ca şi măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport.

De asemenea, sunt aplicate măsuri suplimentare de supraveghere şi control la exploataţiile din afara zonelor de restricţie, astfel încât să se poată interveni rapid în cazul depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

„Într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, au mai anunţat autorităţile veterinare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici