Un grup de 15 activişti Greenpeace au protestat la o benzinărie din Arad. Şapte dintre ei au fost amendaţi cu câte 500 de lei

Un grup de 15 activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au protestat, sâmbătă, în faţa unei benzinării Gazprom din municipiul Arad, patru dintre ei fiind pe acoperiş. Şapte protestari au fost amendaţi de către jandarmi cu câte 500 de lei, coordonatorul acţiunii Greenpeace anunţând că va contesta amenzile.

199 afișări
Imaginea articolului Un grup de 15 activişti Greenpeace au protestat la o benzinărie din Arad. Şapte dintre ei au fost amendaţi cu câte 500 de lei

Un grup de 15 activişti Greenpeace protestează la o benzinărie din Arad, patru sunt pe acoperiş (Imagine: Arhiva Medaifax Foto / AFP)

Potrivit Jandarmeriei Arad, protestul Greenpeace din municipiu s-a încheiat după patru ore, iar şapte dintre cei 15 activişti au fost sancţionaţi contravenţional cu câte 500 de lei, pentru participare la o manifestaţie neautorizată.

Protestul s-a încheiat fără incidente, cei patru participanţi aflaţi pe acoperişul unei benzinării Gazprom coborând de bună voie, când au fost chemaţi de către jandarmi pentru identificare.

Toţi protestatarii aveau asupra lor bannere cu mesaje privind eliberarea unor colegi reţinuţi în Rusia, împotriva Gazprom şi împotriva poluării din Arctica, iar doi dintre manifestanţi purtau costume de urs polar.

Coordonatorul de campanii Greenpeace România, Doina Danciu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că amenzile au fost aplicate participanţilor români la protest şi vor fi contestate în instanţă.

"Din fericire, colegii noştri care au venit din Ungaria şi Austria pentru a ne susţine nu au fost amendaţi. Oricum, vom contesta sancţiunile, aşa cum facem de fiecare dată, chiar dacă uneori pierdem în instanţă, alterori câştigăm", a spus Doina Danciu.

Protestul celor 15 activişti Greenpeace, care sunt din România, Ungaria şi Austria, a început, sâmbătă dimineaţă, la o benzinărie din municipiul Arad, patru dintre ei urcându-se pe acoperiş.

Protestatarii au pancarte cu mesaje în română şi engleză prin care cer oprirea exploatărilor petroliere de orice fel în Arctica, afirmând că acolo au loc poluări, dar cerând, totodată, şi eliberarea a 28 de activişti Greenpeace şi a doi jurnalişti reţinuţi în Rusia.

Conform participanţilor, "în 18 septembrie, în urma unui protest paşnic împotriva platformei Gazprom din Marea Peciora, o instanţă de judecată din Rusia i-a acuzat pe cei 30 de piraterie şi huliganism şi i-a arestat".

"Cerem eliberarea acestor oameni care au luptat împotriva poluării din Arctica de care se face vinovată compania Gazprom", a spus un protestatar.

Acţiunea este supravegheată de către jandarmi.

"S-a constatat că protestul nu este autorizat şi este vorba de aproximativ 15 persoane, dintre care patru s-au urcat pe acoperişul staţiei de distribuţie a carburanţilor", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă.

Activiştii Greenpeace nu au putut preciza cât timp vor protesta, afirmând că astfel de acţiuni au loc în mai multe ţări din lume, iar în România este singura.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici