Un hacker român a fost reţinut, după ce a reuşit să intre pe servere ale Armatei SUA

Un ieşean de 23 de ani a fost reţinut de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a accesat în mod neautorizat serverele Comandamentului Unităţii de Testare pentru Dezvoltare şi Experimentare din cadrul Departamentului de Apărare al Armatei SUA, prejudiciul în acest caz fiind de 35.000 de euro.

754 afișări
Imaginea articolului Un hacker român a fost reţinut, după ce a reuşit să intre pe servere ale Armatei SUA

Un hacker român a fost reţinut, după ce a reuşit să intre pe servere ale Armatei SUA

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IJP) Iaşi, emis joi, tânărul a reuşit să introducă un "troian" pe unul dintre serverele Armatei SUA, troianul facilitându-i accesarea serverelor şi deschiderea altor porturi pentru a obţine controlul calculatoarelor.

Hackerul se conecta la serverele Departamentului de Apărare al Armatei SUA prin intermediul unor servere din Japonia.

"Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Iaşi împreună cu poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au colaborat cu autorităţile judiciare din SUA în vederea identificării şi prinderii unui hacker român care a accesat în mod neautorizat serverele Comandamentului Unităţii de Testare pentru Dezvoltare şi Experimentare din cadrul Departamentului de Apărare al Armatei americane. În urma unui complex de activităţi, a fost identificat M. E. L. din Iaşi, în vârstă de 23 de ani. Acesta, în cursul anului 2006, a accesat în mod neautorizat serverele Armatei SUA, exploatând nişte breşe din sistemul de securitate pentru a introduce un troian pe unul din aceste servere, ce îi facilita accesarea ulterioară a acestora, deschizând alte porturi prin care obţinea controlul asupra calculatoarelor infectate. În acest fel, a reuşit să obţină acces la informaţii confidenţiale ale Departamentului de Apărare al Armatei SUA", se arată în comunicatul IJP Iaşi.

Anchetatorii susţin că investigaţia a fost îngreunată şi prin faptul că hackerul se conecta prin serverele din Japonia, iar după ce reuşea să intre pe sistemele informatice în cauză îşi ştergea toate logurile de acces.

Miercuri dimineaţă, ofiţerii BCCO, coordonaţi de procurorii DIICOT Iaşi au descins la locuinţa tânărului, în vederea efectuării unei percheziţii.

"La momentul intervenţiei în locuinţa hacker-ului, acesta încerca să îşi şteargă toate datele de pe Hard Disk-ul calculatorul acestuia, fiind însă oprit în timp util. Până în prezent, a fost calculat un prejudiciu de peste 35.000$, acesta putând fi stabilit în totalitate după finalizarea cercetărilor şi contabilizarea tuturor pagubelor", se mai arată în comunicatul Poliţiei ieşene.

Tânărul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca Tribunalul să se pronunţe în cursul zilei de joi cu privire la cererea procurorilor DIICOT privind emiterea unui mandat de arestare pentru 29 de zile.

El este cercetat pentru "accesul, fără drept, la un sistem informatic" şi "transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic", tânărul riscând o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între trei şi 12 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici