Un iordanian condamnat în România nu poate fi încarcerat. Avocatul Poporului face verificări

Avocatul Poporului (AP) verifică posibile încălcări de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti în cazul unui iordanian care nu poate fi încarcerat, deşi a fost condamnat definitiv, din cauză că datele de identitate din mandatul de executare a pedepsei închisorii nu corespund cu cele din paşaport.

585 afișări
Imaginea articolului Un iordanian condamnat în România nu poate fi încarcerat. Avocatul Poporului face verificări

Un iordanian condamnat în România nu poate fi încarcerat. Avocatul Poporului face verificări (Imagine: Adrian Stoicoviciu / Mediafax Foto)

Avocatul Poporului a anunţat, miercuri, că s-a sesizat din oficiu şi a dispus efectuarea unor verificări în legătură cu informaţiile apărute în presă, privind imposibilitatea încarcerării unui cetăţean iordanian condamnat de instanţele române la şapte luni şi jumătate de închisoare, din cauza unor erori privind datele de identitate din mandatul de executare a pedepsei.

Astfel, cetăţeanul iordanian nu ar putea fi încarcerat deoarece mandatul de executare a pedepsei închisorii cuprinde erori privind datele de identificare ale condamnatului - potrivit paşaportului, persoana se numeşte Nail Abdelmajid A Alswiti şi este născută în Amman, Iordania, dar în mandatul de executare a pedepsei persoana se numeşte Al Switi A.M.A.. Nail, născută în Dura, Palestina.

"Având în vedere aceste inadvertenţe, Penitenciarul Rahova a refuzat primirea condamnatului, care a fost încarcerat la arestul Poliţiei Capitalei, apoi în Teleorman, arestul Secţiei 4 Poliţie Bucureşti, iar în prezent este încarcerat în arestul Secţiei 6 Poliţie Bucureşti. În vederea identificării unor posibile încălcări de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, Avocatul Poporului a dispus efectuarea unor verificări prin emiterea unor adrese către Tribunalul Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru a comunica datele de care dispun cu privire la situaţia domnului Nail Abdelmajid A Alswiti", se arată în comunicatul de presă trimis MEDIAFAX de Avocatul Poporului.

Potrivit Digi 24, în luna ianuarie a acestui an, politiştii l-au ridicat pe iodanian de pe Aeroportul Otopeni şi l-au dus la Penitenciarul Rahova, unde urma să îşi ispăşească pedeapsa cu închisoarea, după ce în 2012 a fost condamnat pentru evaziune fiscală în dosarul lui Genică Boerică.

”A fost la Penitenciarul Rahova, unde nu a fost primit din cauza faptului ca datele lui de identitate din paşaport nu corespund cu datele din mandatul de condamnare. În momentul în care se aude că este un control sau ceva este mutat dintr-o secţie în alta. Dacă soţul meu păţeşte ceva nu pot trage pe nimeni la răspundere. Nu înţeleg ce se va întâmpla. Va rămâne şapte ani şi jumătate plimbat prin secţii să îşi execute pedeapsa?”, spune soţia cetăţeanului iordanian.

Avocata cetăţeanului iordanian afirmă, la rândul ei, că încarcerarea este ilegală, în condiţiile în care mandatul a fost redactat greşit.

”Este aproape imposibil să modifici şi numele părinţilor şi cetăţenia şi locul naşterii. Vechea lege de punere în aplicare a executării pedepselor sancţiona cu nulitatea absolută un mandat neconform cu datele de identificare ale pârâtului”, a declarat avocata iordanianului, Cristina Paisa, citată de Digi 24.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici