Un liceu din Timişoara, care a dat doi laureaţi Nobel, a fost modernizat fără autorizaţie ISU din cauza unei erori

Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, care a dat doi laureaţi Nobel, a fost modernizat cu două milioane de euro, bani europeni, însă nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru că firma care a realizat lucrările nu a folosit materiale conforme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2483 afișări
Imaginea articolului Un liceu din Timişoara, care a dat doi laureaţi Nobel, a fost modernizat fără autorizaţie ISU din cauza unei erori

Liceu din Timişoara, care a dat doi laureaţi Nobel, a fost modernizat fără autorizaţie ISU din cauza unei erori

La Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, care a dat doi laureaţi de Nobel, învaţă aproximativ 600 de elevi, înscrişi în clasele VIII – XII. Ei vor fi nevoiţi să înceapă cursurile într-o clădire care nu are autorizaţie de securitate la incendiu, deşi interiorul clădirii, aflată pe str. Gheorghe Lazăr, în centrul Timişoarei, a fost modernizat.

Lucrările au durat doi ani, fiind finalizate în ianuarie 2016, şi au fost realizate în cadrul unui proiect european în valoare de aproximativ două milioane de euro, derulat de Primăria Timişoara, care administrează clădirea unităţii de învăţământ. Elevii au fost mutaţi imediat în clădirea modernizată, însă Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” nu a reuşit nici până în prezent să obţină autorizaţia de securitate la incendiu.

Directorul liceului, Elena Wolf, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, în urma analizelor efectuate, au ajuns la concluzia că firma care a realizat lucrările a folosit materiale neconforme pe pereţi. Ulterior, compania a intrat în insolvenţă, astfel că Primăria Timişoara trebuie să refacă o parte din lucrări cu bani de la bugetul local.

“În urma reabilitării s-au aplicat nişte panouri cu care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş nu este de acord. După ce s-a finalizat lucrarea, s-a constatat că nu este bine ce au aplicat constructorii pe perete, primăria i-a dat în judecată, iar instanţa i-a obligat să înlocuiască ceea ce este în coridoare. Însă firma de construcţii a intrat în insolvenţă, drept urmare se suspendă litigiile şi în concluzie primăria trebuie să găsească o soluţie. Adică să refacă proiectul, licitaţia, să aibă banii prevăzuţi în buget. Trebuie date jos panourile şi înlocuite cu altele. Dacă erau aplicate pe perete şi erau mai subţiri, erau în regulă, s-a aprobat această soluţie în altă locaţie. Dar ele sunt pe pereţi de lemn şi sunt groase. Fiind groase, automat noxele degajate sunt şi în cantitate mai mare în cazul unui incendiu. De când am revenit în şcoală nu avem autorizaţie ISU. Cei din primărie ne-au spus că urmează să urgenteze soluţionarea situaţiei, dar nu se poate de azi pe mâine. Dacă îţi trimiţi copilul într-o şcoală neautorizată, evident că nu stai liniştit. Sperăm că nu se întâmplă nimic, dar asta nu este soluţia”, a afirmat declarat Elena Wolf.

De asemenea, în urmă cu aproape trei ani, faţada Liceului Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara a fost decopertată, cu scopul reabilitării exteriorului clădirii în cadrul unui alt proiect derulat de primărie. Însă, lucrurile s-au blocat, iar în prezent, faţada este acoperită cu o plasă pentru a-i proteja pe cei
care se plimbă pe trotuar, în condiţiile în care se desprind elemente din zid.

“Faţada este doar îmbrăcată, ca să nu pice de pe clădire, pentru că între timp au trecut două ierni peste clădirea descoperită şi elementele se desprind tot mai uşor din zid. Aici trebuie refăcut proiectul, pentru că nu mai este conform cu cel iniţial din moment ce s-a decopertat întreaga clădire. Trebuie refăcut proiectul, apoi trebuie licitaţie organizată”, a explicat Elena Wolf.

Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara este singurul din estul Europei în care au învăţat doi laureaţi de Nobel. Este vorba de Herta Muller (pentru Literatură) şi Stefan Hell (pentru Chimie).

La nivelul judeţului Timiş sunt 100 de unităţi de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, iar alte şapte nu au autorizaţie sanitară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici