Un lugojean a mers pe bicicletă până la Alba Iulia: ”Am venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani" | GALERIE FOTO

Aproximativ 400 de militari şi 45 de mijloace tehnice de luptă şi sprijin au defilat, de Ziua Naţională, la Alba Iulia. Un lugojean a venit aici pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani, cu bicicleta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

268 afișări
Imaginea articolului Un lugojean a mers pe bicicletă până la Alba Iulia: ”Am venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani" | GALERIE FOTO

Un lugojean a mers pe bicicletă până la Alba Iulia: ”Am venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani" | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

În oraşul în care acum 99 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, manifestările prilejuite de Ziua Naţională au început la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la monumentele mai multor oameni de stat: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, dar şi la statuia lui Mihai Viteazul.

La ora 11.15, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul Unirii, a avut loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi au ascultat mesaje emoţionante care au adus aminte de momentele petrecute la 1918.

De la ora 13.00 a avut loc ceremonialul militar, la care au participat aproximativ 400 de militari şi 45 de mijloace tehnice, iar pe cer a survolat un elicopter SMURD.

Ceremonialul s-a desfăşurat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, iar în dispozitivul de defilare sunt reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii, Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” şi ai Poliţiei Locale.

Surpriza din acest an a fost lansarea de confeti peste cei care au defilat, potrivit autorităţilor, pentru a marca intrarea în anul Centenar.

La manifestări au participat peste zece mii de persoane, între care şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Educaţiei, Liviu Pop şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

De la ora 14.30, pe latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, încep spectacolele de muzică populară, la care sunt invitaţi să cânte mai mulţi artişti, între care Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Ioan Bocşa şi Ionuţ Fulea.

Ştefan Hodi, un lugojean de etnie maghiară, a venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani, la Alba Iulia, cu bicicleta, de Ziua Naţională, având în micul său bagaj haine de schimb şi tricolorul.

Hodi a ajuns la Alba Iulia la începutul manifestărilor de Ziua Naţională şi era uşor de remarcat, între politicieni, la ceremoniile de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Stătea, singur, la câţiva metri de restul participanţilor, ţinându-şi bicicleta cu o mână, de care a prins şi două steguleţe tricolore.

”Am venit pentru a 15-a oară în ultimii 18 ani, la Alba Iulia, din 2000 până în prezent. Problema a fost că ieri a plouat toată ziua, iar ieri am făcut traseul Lugoj – Orăştie. Astăzi a fost mai bine pentru că s-a oprit ploaia”, a spus bărbatul în vârstă de 50 de ani.

În bagaj avea doar haine de schimb, un drapel şi alte însemne tricolore. Era îmbrăcat adecvat, cu haine impermeabile, iar de pe umeri îi atârna un fular cu stema României.

”Ieri a fost greu, vânt şi ploaie, dar nu contează, dacă faci ceva din suflet întotdeauna reuşeşti să-ţi atingi obiectivul”, a mai spus Ştefan Hodi.

Întrebat dacă va participa la toate manifestările dedicate Zilei Naţionale, având în vedere că a ajuns de la început, lugojeanul a răspuns că nu va merge la masa populară, deoarece nu-i place să stea cu ”mâna întinsă” pentru fasole şi cârnaţi.

”Prefer mai degrabă să mă duc în altă parte să mănânc”, a explicat el.

De asemenea, Ştefan Hodi a precizat că în ultimii doi ani manifestările de la Alba Iulia, oraş în care s-a hotărât şi semnat Actul de Unire, ”sunt extraordinare”, deoarece ”nu au fost atât de politizate”.

Bărbatul a adăugat că nu renunţă niciodată la bicicletă, iar cel mai lung traseu pe care l-a făcut a fost de peste 9.000 de kilometri, în 115 zile, când s-a plimbat în toată Europa, ajungând şi în Tunisia.

”Din această cauză, că plec în fiecare an cu bicicleta, am avut probleme şi la locul de muncă. Sunt frezor, dar am lucrat ca ţesător, fermier, paznic”, a susţinut Hodi.

În final, ciclistul a afirmat că va veni, cu bicicleta, la Alba Iulia, de Ziua Naţională ”cât dă Domnul”, iar astăzi toată lumea ar trebui să ”simtă româneşte”.

”Şi eu simt, cu toate că sunt de origine maghiară, dar sunt cetăţean român şi atunci român sunt”, a conchis acesta.

Ziua Naţională se va încheia cu un spectacol de artificii şi cu concertele susţinute de formaţiile Iris, Compact şi Holograf.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici