Un nou PROTEST la Pungeşti. Autocarul cu ziariştii care au vizitat şantierul Chevron, lovit cu ouă de protestatari

Peste 50 de localnici au protestat, marţi, în faţa perimetrului deţinut de Chevron la Pungeşti, în paralel desfăşurându-se "Ziua porţilor deschise", organizată de companie exclusiv pentru jurnalişti, cărora li s-a permis accesul în zona în care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

561 afișări
Imaginea articolului Un nou PROTEST la Pungeşti. Autocarul cu ziariştii care au vizitat şantierul Chevron, lovit cu ouă de protestatari

Noi PROTESTE la Pungeşti, unde Chevron organizează "Ziua porţilor deschise" doar pentru jurnalişti (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

UPDATE 19:05 - Protestatarii care au aruncat cu ouă în autocarul ziariştilor la Pungeşti, căutaţi de poliţişti

Poliţiştii vasluieni au început să-i caute pe protestatarii care, marţi, la intrarea în localitatea vasluiană Siliştea, au aruncat cu ouă şi pietre în autocarul în care se aflau reprezentanţi ai mass-media, participanţi la acţiunea "Ziua porţilor deschise" în perimetrul deţinut de Chevron în comuna Pungeşti.

Odată ce vor fi identificaţi de către forţele de ordine, manifestanţii violenţi vor fi sancţionaţi contravenţional, cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, fără a fi întocmite însă dosare penale.

"Persoanele care au săvârşit contravenţii în comuna Pungeşti în data de 8 aprilie urmează să fie identificate şi amendate, în baza Legii 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Este vorba despre încălcarea acelui articol din lege conform căruia aruncarea asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel care murdăresc autovehiculul respectiv reprezintă contravenţie, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale ori pagube materiale", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

UPDATE 13:50 - Autocarul cu ziariştii care au vizitat şantierul Chevron de la Pungeşti, lovit cu ouă de protestatari

Autocarul în care se aflau jurnaliştii care au vizitat perimetrul deţinut de compania Chevron la Pungeşti a fost lovit cu ouă şi pietre de către localnicii care protestează faţă de explorarea şi exploatarea gezelor de şist, incidentul având loc la intrarea în localitatea Siliştea.

Manifestanţii care au protestat în faţa amplasamentului Chevron s-au retras, marţi după-amiază, la intrarea în localitatea Siliştea, unde au aşteptat autocarul care îi transportă la Vaslui sau la Iaşi pe jurnaliştii care au vizitat şantierul amenajat la Pungeşti de către compania petrolieră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În momentul în care autocarul a ajuns în dreptul manifestanţilor, aceştia au aruncat cu pietre şi ouă în mijlocul de transport, pe care au încercat să îl blocheze.

Incidentele au avut loc în prezenţa poliţiştilor şi a jandarmilor care îi supravegheau pe protestatari la intrarea în localitatea Siliştea, pe drumul judeţean Gârceni-Vaslui, şi care au reuşit să îi îndepărteze pe aceştia de pe şosea.

În urma incidentelor nu a fost rănită nicio persoană.

După plecarea autocarului cu jurnalişti, manifestanţii au rămas la faţa locului, continuând protestele.

Peste 50 de localnici s-au adunat, marţi la prânz, în faţa perimetrului deţinut de compania petrolieră Chevron la Siliştea-Pungeşti, în zonă fiind mobilizaţi şi zeci de jandarmi, pentru a preveni eventuale incidente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au bannere cu mesaje prin care cer întreruperea operaţiunilor companiei Chevron. Protestatarii, aflaţi lângă gardurile care delimitează perimetrul deţinut de Chevron, huiduie şi scandează lozinci precum "Apă, aer şi natură, nu fractură, nu cianură", "România este ţara noastră, Chevron niciodată nu o s-o otrăvească".

De asemenea, manifestanţii le-au strigat reprezentanţilor companiei Chevron, în timp ce aceştia le prezentau jurnaliştilor amplasamentul pe care se desfăşoară lucrările, să înlăture steagul României de pe sonda de explorare a gazelor de şist care urmează să fie amplasată la Pungeşti.

"Aţi pătat drapelul României când ne-aţi bătut, nu meritaţi drapelul, daţi-l imediat jos", a strigat Constantin Pîslaru, unul dintre liderii Asociaţiei "Mişcarea de rezistenţă Pungeşti".

În paralel, are loc o acţiune intitulată "Ziua porţilor deschise", organizată de Chevron exclusiv pentru jurnalişti, cărora li s-a permis accesul pe şantierul unde va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

Şi sâmbătă, peste o sută de persoane, majoritatea localnici, au protestat la Pungeşti faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii mărşăluind pe o distanţă de câţiva kilometri pe drumul judeţean care tranzitează comuna, până în apropierea perimetrului deţinut de compania Chevron.

Duminică, proteste faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist au avut loc şi în Bucureşti, Vaslui, Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara.

După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste. Autorizaţia pentru amplasarea sondei la Siliştea-Pungeşti a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei petroliere fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Chevron mai alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, respectiv în localităţile Puieşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti. Recent, compania petrolieră a obţinut şi autorizaţie de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de şist la Puieşti. Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că gazele de şist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizându-se că, dacă nu există gaze din producţia internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia, astfel că orice protest pe această temă trebuie să aibă un scop şi o finalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici