Un nou scandal la Zoo Craiova: Pui de leu, ţinut ascuns şi descoperit de autorităţi

Autorităţile au descoperit la Grădina Zoologică din Craiova un alt pui de leu, în vârstă de patru luni, care fusese ascuns de către conducerea parcului zoologic, după ce în urmă cu o săptămână o leoaică a născut patru pui, care însă nu au supravieţuit, iar reprezentanţii zoo au ascuns situaţia.

1096 afișări
Imaginea articolului Un nou scandal la Zoo Craiova: Pui de leu, ţinut ascuns şi descoperit de autorităţi

Un nou scandal la Zoo Craiova: Pui de leu, ţinut ascuns şi descoperit de autorităţi (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Primarul Craiovei, Lia-Olguţa Vasilescu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că la Grădina Zoologică a fost descoperit un pui de leu în vârstă de patru luni, despre care autorităţile nu fuseseră anunţate.

"Am fost surprinsă să aflu despre acest pui de leu. Este femelă şi era separată de leoaică şi leu. Este un pui sănătos", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Puiul de leu a fost ţinut într-o cuşcă, ascuns de către conducere, şi a fost descoperit în urma procesului de predare-primire încheiat după demiterea administratorului Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru.

"Comisia de inventariere a descoperit că mai avem un pui de leu. Administratorul mi-a spus că îl aveau sub observaţie şi că vroia să îl declare la Agenţia de Mediu mai târziu. Puiul a fost închis într-o încăpere, fără să ştim de el. Eu exclud posibilitatea să fi fost ţinuţi puii pentru comercializare", a declarat, la rândul său, Florin Lungu, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public Craiova.

Pe de altă parte, primarul Craiovei a mai spus că în 15 iulie autorizaţia de funcţionare a Grădinii Zoologice din Craiova încetează şi a fost depusă o cerere către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru a se prelungi perioada de funcţionare cu încă 60 de zile, timp în care vor începe lucrările de reconstrucţie.

"Azi am primit o cerere de prelungire a funcţionării Grădinii Zoologice şi noi am trimis-o mai departe. Noi am obţinut fonduri de la Ministerul Mediului pentru reconstrucţia Grădinii Zoologice, în acest moment este pe SEAP. În situaţia în care nu vom obţine posibilitatea de prelungire va trebui să relocăm animale către alte grădini zoologice din ţară", a afirmat Olguţa Vasilescu.

Ea a mai spus că nu crede că angajaţii vroiau să vândă puii de leu, ci că le-a fost teamă să nu fie sancţionaţi pentru că DSP le-a interzis să permită reproducerea animalelor în captivitate pentru că la Grădina Zoologică din Craiova nu sunt condiţii.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declanşat o anchetă, în 20 iunie, în cazul dispariţiei unor pui de leu de la Grădina Zoologică din Craiova, care s-ar fi născut, cu o zi înainte, în captivitate, dar când mai mulţi jurnalişti au mers să vadă şi să filmeze puii aceştia dispăruseră.

Jurnaliştii au intrat în posesia unui filmuleţ realizat în 19 iunie de o persoană care a asistat la naşterea a trei pui de leu la Grădina Zoologică din Craiova. Pe filmuleţ se vede cum una dintre leoaice îşi alăptează puii, care par sănătoşi şi jucăuşi. Jurnaliştii care au mers a doua zi să fotografieze şi să filmeze puii au constatat, când au ajuns în faţa cuştii leilor, că puiuţii dispăruseră.

Căutaţi pentru a explica această situaţie, administratorii Grădinii Zoologice nu au putut fi găsiţi, ei punând lacătele la porţi şi închizându-şi telefoanele mobile.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, în subordinea căreia este Grădina Zoologică, a declarat că iniţial nu a fost informată că leoaica ar fi gestantă.

"Noi nu am fost informaţi iniţial de cei de la Grădina Zoologică despre faptul că leoaica ar fi fost gestantă şi în acest sens o să facem o anchetă, vedem cine este responsabil de acest lucru, vedem dacă este vorba de prostie, iresponsabilitate sau alte lucruri. O să facem o anchetă şi vom lua măsurile necesare. Ce ştiu eu în momentul de faţă este că s-a întâmplat că una dintre leoaice a făcut un avort spontan şi puii s-au născut morţi. Asta mi-au spus apoi reprezentanţii de la Zoo", declara Florin Lungu, directorul RAADPFL Craiova.

În după-amiaza zilei de 20 iunie, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de către un îngrijitor al Grădinii Zoologice la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, existând presupunerea că este vorba despre doi dintre puii născuţi cu o zi în urmă, care au dispărut între timp.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj, îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Craiova a lăsat cadavrele a doi pui de leu, recent născuţi, fără să ofere alte explicaţii, medicii veterinari urmând să facă autopsia cadavrelor pentru a se stabili condiţiile în care au murit animalele.

În 21 iunie, reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public şi Fondului Locativ au anunţat că în urma anchetei declanşate în acest caz s-a stabilit că leoaica de la Grădina Zoologică a născut patru pui, care însă nu au supravieţuit.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domniului Public mai spuneau că administratorul Grădinii Zoologice, Ion Cojocaru şi tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa vor fi cercetaţi disciplinar pentru că nu şi-au anunţat superiorii despre faptul că leoaica era gestantă.

"Cei doi nu au adus la cunoştinţa superiorilor ierarhici direcţi şi nici conducerii regiei faptul că leoaica a fost gestantă în toată această perioadă, cu toate că în urma controlului DSVSA Dolj, efectuat în luna martie, li s-a pus acestora în vedere să ia măsurile necesare pentru a preîntampina reproducerea animalelor din Grădina Zoologica, deoarece aceasta nu îndeplineşte standardele impuse de Directiva Europeană 99/22/CE", mai preciza sursa citată.

În urma acestui scandal, administratorul şi tehnicianul veterinar de la Grădina Zoologică au fost demişi.

La Grădina Zoologică din Craiova sunt trei leoaice.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici