Un pilot de încercare, mort în timpul unui zbor de antrenament, a fost înaintat în gradul de general de flotilă aeriană - cu o stea

Comandorul Aurelian Cojocaru, pilot de încercare mort în timpul unui zbor de antrenament cu IAR 99 Şoim, a fost înaintat la gradul de general de flotilă aeriană-cu o stea (post mortem), printr-un decret semnat marţi de către preşedintele Klaus Iohannis.

5114 afișări
Imaginea articolului Un pilot de încercare, mort în timpul unui zbor de antrenament, a fost înaintat în gradul de general de flotilă aeriană - cu o stea

Un pilot de încercare, mort în timpul unui zbor de antrenament, a fost înaintat în gradul de general de flotilă aeriană - cu o stea

Incidentul aviatic a avut loc în august 2012.

Comandorul Cojocaru, cu o experienţă de peste 25 de ani şi care avea la activ 900 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, a fost şeful Secţiei piloţi încercare, navigaţie şi meteorologie Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova.

Avionul cu dublă comandă pe care îl pilota s-a prăbuşit ân timpul unui zbor de antrenament, la scurt timp după decolare, în zona aeroportului Craiova. La momentul impactului, avionul a luat foc, fiind distrus complet.

Antrenamentul se făcea pentru un zbor demonstrativ la un miting aviatic internaţional din Serbia.

"Nu ştiu ce s-a putut întâmpla, de ce nu s-au catapultat amândoi. Probabil că cel care a rămas a vrut să redreseze avionul", declara în ziua accidentului comandantul Centrului.

Ancheta făcută de Parchetul militar Timişoara a arătat că "avionul s-a lovit de un stâlp din beton, înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare". Celălalt membru al echipajului, locotenentul-comandor Mihai Relu Ioana s-a catapultat cu una sau doua secunde inainte de impact şi a fost rănit grav.

"Aeronava a pierdut înălţime, au fost executate manevre evazive pentru protejarea şi evitarea unor construcţii civile aflate pe traiectoria sa descendentă, apoi a luat contact cu solul. În urma coliziunii cu un stâlp de beton şi a incendiului care s-a produs, aeronava a fost distrusă în totalitate. Pilotul prim, comandor Cojocaru Aurelina nu a catapultat şi şi-a pierdut viaţa", se mai spunea în concluziile finale ale anchetei.

IAR 99 Şoim, produs de Avioane Craiova SA, este folosit în principal pentru antrenamente, dar poate asigura şi misiuni de atac la sol, precum şi misiuni de recunoaştere. Versiunea sa modernizată, IAR-99 este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe MiG-21 Lancer.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici