Un procuror din dosarul lui Sebastian Ghiţă cere sesizarea CCR pe un articol din OUG 7

Un procuror din dosarul omului de afaceri Sebastian Ghiţă a solicitat, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a unei prevederi din OUG 7/2019 de modificare a legilor justiţiei.

1174 afișări
Imaginea articolului Un procuror din dosarul lui Sebastian Ghiţă cere sesizarea CCR pe un articol din OUG 7

Un procuror din dosarul lui Sebastian Ghiţă cere sesizarea CCR pe un articol din OUG 7

Sesizarea se referă la prevederea din OUG 7/2019 care modifică articolul 88 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în raport cu articolele 131 şi 132 din Constituţie, care reglementează rolul Ministerului Public şi statutul procurorilor. Printre modificările aduse prin ordonanţa de urgenţă se numără şi cea referitoare la exercitarea căilor de atac în dosarele care sunt de competenţa Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Solicitarea procurorului a fost făcută în dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost achitat în primă instanţă de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova.

În aceeaşi cauză, avocaţii au cerut judecătorilor trimiterea unei adrese către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, pentru ca structura condusă de Gheorghe Stan să transmită dacă menţine apelul în acest dosar, pe motiv că procurorii de la DNA Ploieşti care l-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi de Secţia de investigare a magistraţilor, însă solicitarea a fost respinsă.

Magistraţii au stabilit un noru termen al procesului pe data de 10 iunie.

Pe 14 iunie 2018, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe fostul deputat Sebastian Ghiţă pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar, respectiv folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, cumpărare de influenţă, conducere fără permis, şantaj şi spălare de bani. Achitările au fost date de magistraţii instanţei supreme fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. În acelaşi dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca şi ceilalţi inculpaţi să fie achitaţi, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, fiind vorba de Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie, şi Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici