Un român voia să scoată ilegal din ţară peste 30 de tablouri şi schiţe semnate de Marcel Iancu. Operele de artă, trimise prin poştă

Peste 30 de tablouri şi schiţe semnate de Marcel Iancu, care urmau să ajungă ilegal în Israel, în colete expediate de un român, au fost descoperite de vameşii şi poliţiştii de frontieră pe Aeroportul "Henri Coandă", informează Poliţia de Frontieră.

579 afișări
Imaginea articolului Un român voia să scoată ilegal din ţară peste 30 de tablouri şi schiţe semnate de Marcel Iancu. Operele de artă, trimise prin poştă

Un român voia să scoată ilegal din ţară peste 30 de tablouri şi schiţe semnate de Marcel Iancu. Operele de artă, trimise prin poştă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Autorităţile de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă au depistat trei colete ce conţineau mai multe tablouri şi schiţe valoroase şi susceptibile a face parte din Patrimoniul Naţional Cultural, aparţinând pictorului de origine română Marcel Iancu, care urmau a fi scoase din România fără documente legale", se arată într-un comunicat remis de Poliţia de Frontieră.

Potrivit sursei citate, operele au fost descoperite la 17 iulie, după ce vameşii împreună cu poliţiştii de frontieră au controlat trei colete, care conţineau mai multe tablouri şi schiţe. Coletele aveau ca expeditor un cetăţean român, fiind destinate unei persoane din Israel.

Anchetatorii au ridicat 32 tablouri şi schiţe semnate de Marcel Iancu, care nu erau însoţite de certificatul de export eliberat de către Ministerul Culturii.

Operele au fost trimise Muzeului Naţional de Artă, pentru a se stabili dacă sunt autentice şi dacă fac parte din Patrimoniul Naţional.

Oficiali din cadrul Poliţiei de Frontieră au declarat, pentru MEDIAFAX, că tablourile au fost trimise prin poştă.

Surse apropiate anchetei spun că expeditorul coletelor nu a fost încă prins.

O comisie de specialişti ai Muzeului Naţional de Artă al României a informat, joi, că în urma expertizei s-a stabilit că lucrările sunt autentice, autorul lor fiind Marcel Iancu, şi că acestea sunt susceptibile a face parte din patrimoniul naţional.

Până la finalizarea cazului, tablourile şi schiţele au fost lăsate în custodia Muzeului Naţional de Artă.

Pictorul, arhitectul şi eseistul Marcel Iancu (1895-1984) a fost unul dintre pionerii dadaismului. Operele sale au o valoare de piaţă considerabilă, unul dintre tablourile sale, de pildă, fiind scos la licitaţie, în urmă cu patru ani, pentru o sumă de plecare de 200.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici