Un salvamontist surprins de avalanşă în 1 decembrie, după ce a arborat steagul României de ziua naţională, căutat din nou de colegii săi

Salvamontişti din cinci judeţe reiau căutările trupului colegului lor, care a fost surprins de o avalanşă pe 1 decembrie, după ce a coborât din Pietrosul Călimanilor, unde a arborat steagul României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

701 afișări
Imaginea articolului Un salvamontist surprins de avalanşă în 1 decembrie, după ce a arborat steagul României de ziua naţională, căutat din nou de colegii săi

Un salvamontist surprins de avalanşă în 1 decembrie, după ce a arborat steagul României de ziua naţională, căutat din nou de colegii săi

Douăzeci de salvamontişti din Vatra Dornei, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Neamţ şi Sibiu reîncep, luni dimineaţa, căutările trupului bărbatului de 40 de ani care a fost surprins de o avalanşă pe 1 decembrie în zona Gura Haitii, din munţii Călimani.

“Este foarte frig şi vremea permite acum să reluam căutările. Luni, 20 de salvamontişti din Vatra Dornei, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Neamţ şi Sibiu vor reîncepe căutările” a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc.

Pe 1 decembrie 2017, în zona Gura Haitii din munţii Călimani a avut loc o avalanşă care a surprins trei salvamontişti - doi bărbaţi şi o femeie, care coborau din Vârful Pietrosul, după ce au arborat drapelul României. La coborâre, din cauza temperaturilor ridicate, zăpada moale a luat-o la vale, surprinzându-i pe cei trei salvamontişti, în timp ce se aflau într-o zonă deschisă.

Abia după trei ore de la producerea avalanşei, unul dintre cei trei salvamontişti, un bărbat de 36 de ani, a reuşit să ia legătura cu colegii săi şi să anunţe incidentul.

Mai multe echipe de căutare au pornit spre zona în care s-a petrecut accidentul şi după două ore de căutări au reuşit să-l găsească pe salvamontistul care sunase şi ceruse ajutor.

O oră mai târziu, în zăpadă a fost găsit şi trupul fetei de 30 de ani care făcea parte din grup, însă cu toate manevrele de resuscitare efectuate de salvatori, medicii au fost nevoiţi să constate decesul acesteia.

Căutările celui de-al treilea bărbat au continuat mai bine de şapte ore, însă au fost oprite din cauza viscolului puternic.

Autorităţile au fost nevoite să anuleze de mai multe ori căutările bărbatului din cauza riscului foarte mare de producere de noi avalanşe.

Cei trei trei - doi bărbaţi, angajaţi ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Detaşamentul din Vatra Dornei şi o femeie, erau alpinişti şi salvamontişti voluntari.

Ei au urcat în Munţii Călimani, conform unei tradiţii din 2013 a salvamontiştilor din Vatra Dornei, care, în fiecare an pe 1 decembrie, arborează pe vârfurile care delimitează Ţara Dornelor - Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriţei şi Giumalău, steagul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici